Thursday, November 10, 2011

SWEET POTATO ROSE PAU

SWEET POTATO ROSE PAU



Maybe rasa- rasanyer ramai juga yang dah mencuba resepi ni! Menarikkan nampak pau ni! Hasil sentuhan wendy yang cukup berseni.
Teruja nak mencuba! Ni percubaan ku yang ke dua..yang pertama guna potato/kentang tapi ari ni nak try keledek pulak.
Yang paling suka sekali pau ni sangat lembut dan gebu! Rupanya penggunaan ubi kentang mahupun keledek dalam pau menjadikan pau tu lebih lembut dan gebu! Ada yang berhajat untuk mencuba! nampak jer remeh tapi mudah, cubalah!.
Mesti hepi berkembang senyum bila pau ni dah siap depan mata! Tak berkelip memandang.. nak makan pun rasa sayang ek, melampau tol!!!.....
Pau ni di buat menggunakan keledek manis yang berwarna purple/oren. Jadi tak perlu kita tambahkan pewarna dalam adunan tu, warnanya akan menjadi warna pink bila pau dah siap dikukus! cantik!. Tapi potato kat arab ni blur jer kalernyer maka saya add ler setitik kaler pernambah seri
Dalam resepi asal Wendy tidak meletakkan inti dan adunan untuk gula agak banyak. My second pau ni saya letak inti dan kurangkan sukatan gula. Adunan ni dapat banyak jugak! Kalau rasa penduduk kat dalam uamh tu kurang bolehlah buat setengah adunan.

SWEET POTATO ROSE PAU

250 gm keledek manis warna purple/ oren - kukus /rebus
200 gm air
500 gm tepung pau
1 tsp baking powder
100 gm gula
50 gm shortening atau lemak sayuran
1/4 tsp garam
11 gm yeast segera
Bancur sedikit air suam dengan yis dan biar ia berbuih. ( sukatan air mestilah sama dengan sukatan yang di beri - gunakan 1/2 air untuk kisar keledek dan 1/2 lagi untuk naikkan yis).
Campurkan semua bahan kecuali shortening, dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan shortening dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.Jika adunan terlembik boleh tambah sedikit lagi tepung.
Tutup doh dengan towel dan simpan doh dalam almari atau tempat yang hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam.Setelah doh naik tumbuk2 doh untuk keluarkan angin.
Step by step nak membuat pau bentuk ros:-
Doh yang siap tadi dibahagikan kepada bebola sebesar buah duku 15g +-


Ambil 5 biji doh dan canai setiap satu doh nipis berbentuk bulat. Kalau tak bulat sangat dan sama saiz pun ok la.., susun kelima-lima doh yang telah di canai tadi bertindih-tindih seperti gambar.


Bulatkan inti letakkan dalam pau. Saya letak inti kacang merah. Bulatkan sebesar guli. Letakkan 2 biji inti kacang merah di atas doh yang telah disusun. INGAT!!!.. Pastikan anda letak inti pada doh yang pertama di canai ya itu yang berada di bawah, lihat gambar.
Gulungkan doh. Untuk mengelakkan inti dari terkeluar gulung seperti nak buat kuih dadar pada permulan doh hingga hujung.



Potong doh yang telah kita gulung dengan pemotong doh/pisau, seperti dalam gambar.Kemaskan kelopak kuntuman ros supaya membentuk sekuntum bunga ros. Letakkan dalam paper cup atau kertas minyak. Sebaik-baiknya letak dalam paper cup supaya ros boleh duduk cantik.

Rehatkan doh dan biarkan ia naik 2 kali ganda. Doh yamg telah siap bolehlah di kukus dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu dan covernya berbungkus/ balut kain untuk mengelakkan air jatuh ke atas pau. Kukus selama 10-12 minit bergantung pada saiz

No comments:

Post a Comment