Friday, November 11, 2011

PUDING KASIH BERTAUT

PUDING KASIH BERTAUT - Sumber ilham dari:- Naz's COSK



Bahan-bahan A
1 bungkus agar-agar bertali 14g+-
600 ml air
200 ml santan
1/4 cawan gula (ikut tahap kemanisan yg di sukai)
1 biji telur
pewarna
Masukkan serbuk agar-agar, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan agar-agar larut.
Kecilkan api, pecahkan telur ke dalam santan dan kocak sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar dan kacau sebati dan masak hingga mendidih atas api perlahan.
Setelah mendidih, tutup api.Bahagi larutan agar-agar kepada warna kegemaran anda dan masukkan ke dalam bekas yang berlainan biarkan ia keras.
Kalau nak puding cepat keras, masukkan ke dalam peti sejuk.
Setelah keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil.

Bahan-bahan B
1 bungkus agar-agar bertali 14g+-
800 ml air
1/4 cawan gula
50 gm gula melaka (saya letak 20g +- sbb abis stock)
1 helai daun pandan (disimpulkan)
Masukkan daun pandan ke dalam periuk bersama agar-agar, gula melaka, gula pasir dan air ke dalam periuk. Masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar. Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan sejukkan di dalam peti ais, sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment