Saturday, November 12, 2011

PUDING PEACH KARAMEL

PUDING PEACH KARAMEL



Bahan A
2-3 cmb gula + 1 cmt air
Di masak hingga jadi caramel/gula hangus (kalu nak buat banyak pon ok)
Bahan B
1 peket agar-agar strips (+-15g)
7 tbsp gula (ikut suka manis)
800ml air
1/2 tsp vanilla
2 tbsp tpg kastard
1 cawan susu cair
1 tin buah peach-asingkan air & buahnya (potong & susun dalam acuan)





Masak A hingga jadi caramel & tuangkan ke dalam loyang/ acuan. Biarkan seketika, susunkan buah peach, dan ketepikan
Masak agar- agar bersama air hingga larut dan masukkan gula, masak lagi hingga gula larut. Tepung kastard, air buah peach dan susu cair dibancuh bersama hingga sebati lalu dimasukkan ke dalam agar-agar dan masak sekejap hingga mendidih dan matikan api.
Tuang perlahan- lahan ke dalam Loyang/acuan yang ada buah perach tadi dan bila agar-agar agak suam, masukkan ke dalam peti ais dan bekukan.
Bila dah keras bolehlah dihidangkan..

No comments:

Post a Comment