Monday, October 03, 2011

MY HOMEMADE BAKSO

BAKSO

Dulu kalu teringin Bakso g Anita Restoran kat Farwaniah/Souq Maghateer..la ni tak yah buat sendiri lagi bes..leh letak bebola daging seberapa suka..kat Anita Restoran tu Bakso dia tak ORI sebab dia guna binun segera Made In Thailand yg brand dia Ma Ma kalu tak salah yg pek kecik kaler ijau..





Sohoon - dicelur-leh gantikan bihun
... 1 kg tulang lembu
10 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
3 cm halia* - dikisar halus
1 bungkus sup bunjut
5 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1/2 cmt cardamom powder
2 tangkai daun bawang besar/leek - dikerat 1 cm
Garam dan lada sulah secukup rasa

Bebola:-
500g daging kisar
2cmb tpg gandum
1cmb tpg jagung
Garam & lada sulah
campurkan kesemua bahannya dan gentel bulat-bulat. Jerang air, bila mendidih masukkan bebola daging. Biarkan hingga timbul, angkat dan toskan.(saya tak baut beli jer dari kawan Indon kat sini..)

Taburan :-
daun bawang/daun sup - dihiris halus
10 tangkai cili padi-tumbuk
Bawang goreng secukupnya
5 biji limau kasturi
Kicap dan sos tomato

Tulang lembu direbus dengan air secukupnya untuk dijadikan kuah. Nak cepat dan senang masukkan dalam presure cooker jer. Masukkan bahan2 tumbuk, serbuk perencah sup, kulit kayu manis, bunga cengkih, bungan lawang & buah lepaga. Apabila daging empuk, masukkan garam, serbuk lada sulah & daun bawang. Kacau & angkat.

Utk menghidang- masukkan sohoon ke dalam mangkuk. Masukkan beberapa biji bakso & tabur daun sup, daun bawang & bawang goreng secukupnya. Masukkan kicap, sos tomato & cili api tumbuk kemudian perahkan jus limau kasturi. Akhir sekali masukkan kuah & hidang panas. (kicap & cili ni tak buat sbb saya tak makan pedas)

No comments:

Post a Comment