Sunday, June 26, 2011

Kek Pandan Lapis Kastard

Kek Pandan Lapis Kastard

Ya Allah..more then 1 hour on off..just nak update 1 N3 ,jer. Macam manalah nak update a good and nice blog macam orang lain :-(
Haaaa Nin diaaaa.. kek pandan lapis kastard ku..boleh tahan gak walaupun pestaim uat. Hasil dari perjalananku merayau-rayau di alam maya ke umah CMG yg memang Lydia tabik toingggggggggggg!!!..(spring).
Malu rasanya sebab kita yang pompuan ni pon tak sepandai abang Mat. Bertambah gebu la abang Mat kena puji… Puji ikhlas no, tak tipu Allah wakil hehehehehe!.
Tapi Lydia rasa untuk my versi ni tak leh panggil Kek Pandan Lapis Kastard sebab selai daun pandan pon tak masuk my listing… so nak tukau nama… " Kek Kala Ijau Lapis Kastard" ..ok dak nama tu sebab kalu panggil pandan tapi tak de pandan Nampak nor menipunya..hehehehe.
Tima Kasih daun keladi CMG my asben suka sebab ada kelapa, sengaja tabo banyak- banyak nak tutup kekurangan fizikal sebab masa melayer tu kastard sejuk..huhuhu..

Permukaannya yang berjerawat sikit huhuhu..

bahan-bahan kek :
100 g tepung gandum* (saya guna tepung halus)
1/2 sudu kecil serbuk penaik (*diayak bersama tepung)
1 sudu besar susu tepung
3 biji telur A
1 sudu besar ovalette
50-60 g gula kastor (saya letak 50g jew)
60 ml minyak masak sayuran atau minyak jagung (saya guna minyak jagung)
1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan (saya boh kaler jer sebab nanti asben tak makan bau pandan)
Panaskan oven pada suhu 170C-180C. Lengserkan loyang/loyang swiss roll dengan mentega dan alaskan dengan baking sheet. Ratakan lagi dengan mentega dan taburkan sedikit tepung jika suka.
Di dalam mangkuk adunan, putar kesemua bahan kecuali minyak hingga kembang dan gebu. Kemudian, masukkan minyak jagung dan kacau sebati dengan spatula secara kaupbalik. Tuangkan adunan ke dalam loyang atau loyang swiss roll dan bakarlah selama lebih kurang 20-25 minit atau sehingga keperangan. Suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum dipotong kepada 3 bahagian.
Bhn kastard :
2 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil serbuk agar-agar (saya guna 1 cmt gelatin powder)
250 ml santan atau susu cair (saya guna susu cair sebab santan abeh)
50 g gula pasir (boleh tambah jika perlu)
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan (boh kaler aje..)
kelapa parut kering secukupnya
satukan kesemua bahan (kecuali kelapa parut) ke dalam periuk dan dengan api perlahan, kacau adunan hingga menjadi pekat. Padamkan api. Biarkan ia suam sedikit.
membuat layer- Berpandukan gambar di bawah, ratakan adunan kastard di atas kek yang sudah dipotong tadi. Kemudian tutupkan lapisan kastard dengan bahagian kek yang lain. Buat sehingga habis. Lebihan adunan kastard bolehlah disapukan dipermukaan kek dan hiaskan dengan kelapa parut kering.Simpan kek di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong atau mengikut kesesuaian masing-masing.

No comments:

Post a Comment