Sunday, June 26, 2011

NASI AYAM


Hari- hari kena mask masak sampai kadang kala tu tak tau nak masak apa. Boring rasanya kalu tak de idea.. Menu lunch yang paling mudah untuk orang malas ni nasi ayam la.. Tapi sup tu saya letak sayuran sikit bagi berseri dan berkhasiat. Lagi satu nasi ayam saya memang tak de sambal/cili sebab kami asben & wife tak makan cili/pedas. Biarlah orang nak kata nsi ayam ku tak power sebab tak de cili pon tak per sebab mulut ku yang nak makan dan sapa-sapa yang nak cili tu saya sertakan resepinya kat bawah..cubala kalu tak best jangan mare sebab bab pedas meas medas ni saya memang tak tahu menahu..Huh! lagi satu jimat masaku.. kicap pun saya tak letak masa nak serve sebab asben tak suka kalernye. Apa-apa pun pandai- pandailah korang adjust sebab lain orang lain taste nya..

NASI AYAM
Sup sup
Ayam (1/2 ekor)
1 cmb minyak masak
1 daun bay
2 ulas bawang putih
1cmt ginger powder
2 biji Bawang merah
1 batang kulit kayu manis
1/2 cmt serbuk lada putih
kentang*
bunga kubis*
carrot*
Garam secukup rasa
Air untuk merebus
daun sup/bawang-*bahan tabur
bawang goreng-*bahan tabur
Tumis bawang merh, bawang putih, bay leave, halia, kulit kayu manis, cardamom, kulit kayu msnis, dan cloves hingga terbit bau. Masukakan ayam dan air secukupnya...rebus hingga ayam masak/empuk. Masukkan garam dan lada sulah. Keluarkan ayam dari sup, asingkan. Simpan sedikit air rebusan untuk masak nasi, selebihnya buleh buat sup..saya masukakn carrot, bunga kubis dan kentang yang didadu keci, terus masak hingga semua sayur masak dan taburkan baun sup/ bawang serta bawang goreng.

Nasi
2cawan beras saya guna basmati:-cuci-rendam dgn air garam 15 minit -toskan
2 biji bawang merah- dicincang
1 ulas bawang putih- ditumbuk
1 cmt garlic powder (fresh garlic abis)
2 biji buah pelaga
1 kuntum cardamom (lupa in BM)
1 batang kulit kayu manis
3 cloves (lupa in BM)
1 bay leave
3cmb minyak masak
4 cawan air- (secukupnya)
Garam secukup rasa
Tumis bawang putih, halia dan bawang merah, cardamom, halia powder, bay leave, cloves dan kulit kayu manis hingga wangi. Masukkan beras, tumishingga trasparent dan air rebusan ayam dan garam. Dengan api yang besra tutup periuk, apabila hampir nasi kering, kacau dengan garfu dan perlahankan api. Tanak seperti biasa hingga nasi masak.

Ayam
Perap ayam dengan kicap cair, kicap pekat, garlic powder,kunyit, lada putih dan mix spices selama beberapa jam/ semalaman dan goreng hingga garing.

AIR LADA
6 biji cili merah- ikut kepedasan masing- msaing
1/2 cawan stock/ air rebusan ayam
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 cmt minyak bijan
1 cmt cuka
11/2-2 cmt gula
Garam secukup rasa
Kisar halia, bawang putih, cili, minyak bijan, gula, cuka, garam & air rebusan ayam hingga hancur.
*Hidang nasi bersama ayam, sup, air lada dan kicap.

No comments:

Post a Comment