Tuesday, May 10, 2011

SYRIAN CHICKEN MAKLUBEH (UP SIDE DOWN)

SYRIAN CHICKEN MAKLUBEH (UP SIDE DOWN)



*1kg chicken- cut to 4, wash & drain
**Bunga kubis-cuci, pisah2kan kelopaknya dan keringkan
**Terung-cuci, kupas kulit dan potong bulat setebal 1cm
**Kentang-kupas kulit, potong bulat 1cm, cuci dan tos/keringkan
*Bawang putih-bung kulit dan belah 2
*Bawang merah-buang lulit dan belah 4
*Halia-1 inci
*1-2 helai daun bay
*1cmt Lada hitam biji
*Air untuk merebus
*1tsp Arabis mixed spices
*1batang kulit kayu manis
*3-4kuntum bunga cengkih
*3-4biji cardamom pods
Garam secukup rasa
4cawan beras basmati
Minyak untuk deep fry

How to prepare:
Cuci basmati dan rendam dengan air yang dicampur 2cmb garam selama 15-30 minit dan toskan.
Rebus ayam bersama bahan**, lebih kurang 30 minit hingga ayam empuk/masak . Asingkan ayam daripada stock (stcok hendaklah ditapis) dan ketetpikan. Semeu ayam empuk/masak, goreng bahan** (kentang-terung-bunga kubis) hingga keemasan.
Dalam periuk, susunkan kentang yang telah digoreng tadi memenuhi periuk, susuunkan terung dan lapisan berikutnya susunkan bunga kubis dan diikuti ayam. Taburkan berasmenutupi pada lapisan sayur dan ayam tadi dan masukkan chicken stock yang panas (anggaran 61/2-7cawan) berserta 2cmb besar minyak zaitun/canola/sunflower/corn oil. Letakkan di atas api/gas yang besar, biarkan hingga mendidih dan tutupkan periuk dengan tudung periuk dan biarkan hingga nasi hamper kering, perlahankan api dan gemburkan sikit dengan garfu (jangan dikacau nasi ni) tutupkan dengan aluminium foil tutup periuk. Tanak seperti biasa hingga nasi masak lebih kurang 15 minit dan tutupkan api. Biarkan 5-10 minit, buka aluminium foil dan penutup periuk dan telangkupkan periuk nasi anda di atas dulang/pinggan besar dan hidangkan bersama salata/salad kegemaran anda dan yohurt.

No comments:

Post a Comment