Tuesday, May 10, 2011

CHICKEN 65

CHICKEN 65

1 ekor ayam-potong 8/10 cuci dan rendamkan dengan 2cmb cuka putih dan toskan
1 cmt Arabic mixed spices
1/2 cmt black papper
1/2 cmt cardamom powder
1/2 cmt cinnamon powder
1/2 cmt anise seed powder
1/2 cmt cumin powder
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 biji bawang besar*-di blend bersama
1 cmb yogurt
1 cmb jus lemon
Garam secukup rasa
2-3 cmb tepung jagung
Pewarna kuning + merah (jadi oren)
Daun kari
Bawang goring*
Capsicum hijau-potong memanjang dan goring sebentar (1-2 minit)*
minyak untuk deep fry*
How to prepare:
Perapkan ayam dengan semua rempah ratus, kecuali bahan* selama 3-4 jam atau semalaman, kalu nak pedas tambahkan sedikit cili powder. Goreng hingga garing, angkat dan toskan. Letakkan dalam pinggan hidangan dan taburkan bawang goring dan capsicum goring sebagai hiasan dan hidangkan. Tapi kali ni saya nak elakkan dari oily sangat, saya masukakan dalam oven jer, tak goreng pun. Nasi ni sedap dimakan bersama nasi putih arab.

ARABIC WHITE RICE
4 cawan beras basmati- Cuci, rendam dgn air yg dicampur 2cmb garam selama 15-30 minit dan toskan.
1/4 cawan minyak canola/jagung/sunflower
1/2 cmt cardamom powder
2-3 biji cili hijau
7-8 cawan air panas
How to prepare:
Panaskan minyak, gorengkan cili hijau hingga layu dan masukkan breas, gorengkan beras hingga transparent selama lebih kurang 2 minit dan masukkan cardamom powder. Masukkan air panas, buka api besar dan biarkan mendidih dan tutupkan periuk anda. Biarkan hingga separuh kering…perlahankan api dan gemburkan sedikit nasi dengan garfu dan tutup periuk nasi anda dan tanak seperti biasa hingga nasi masak dan hidangkan.
(Note:- Kalau nak masukakan golden kismis atau kacang pea pon boleh, tapi masukkan kacang pea/ kismis (anggaran 1/2 cawan) ni sebelum bersama beras semasa anda nak goring beras tadi..INGAT kismis, hendaklah dicuci dan di rendam di dalam air selama 15-20 minit untuk mengurangkan kemanisannya)
SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment