Tuesday, May 10, 2011

HOMEMADE YOGURT

HOMEMADE YOGURT I
1 cawan milk powder
4 cawan air
2 tbsp yogurt
How to prepare:
Masak susu dan air until boiling. Matikan api dan biarkan sehingga suam dan masukkan yogurt, tuangkan ke dalam Tupperware dan tutupkan Tupperware anda rapat dan balut dengakn kain selimut dan biarkan Tupperware yang dibungkus dengan selimut tu untuk 3-4 jam pada suhu bilik. Selepas itu dalam keadaan ini susu tadi akan membeku menjadi yogurt dan bolehlah simpan dalam peti ais dan sedia untuk dihidangkan.
(Note:- nisbah/sukatan untuk 1 cawan milk powder : 4 cawan air, klau nak buat lebih tu guna nisbah ni..)


HOMEMADE YOGURT II

4 cups milk
1/2 cup instant milk powder
1/2 cup plain yogurt (or proper amount of powdered starter)
Heat milk and dry milk in saucepan until just below boiling point. Cool until lukewarm. Gently stir in yogurt and let run in the yogurt maker for 4-10 hours. The longer the tarter the yogurt will be.

No comments:

Post a Comment