Thursday, April 14, 2011

Tuna Rolls

Malam ni dinner roti...Resepi ni saya dapat dari CMG..First taim buat walaupun tak secantik hasil kerja Cik Mat kita yang dah pro tu tapi tak pelah yang penting sedap..tapi kat sini ada sikit penukaran bahan sebab tak de stok..jangan mare ye Cik Mat almaklumlah bab masak ni kadang kala tak dapek kita nak ikut 100%, disebabkan oleh berbagai-bagai faktor seperti cuaca, stok barang dan bla bla bla....

Bahan-bahanya:-
250g tepung roti (high protein flour)
50g gula
1/4 cmt garam
10g susu tepung
1/4cmt bread improver
1/4cmt bread softerner (* tak letak sebab tak de)
30g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6g instant yeast
20g mentega
125ml air suam

BAHAN INTI TUNA :-)
1 tin kecil tuna-toskan biar kering, lecek hancur
21/2 camb Mayonnaise (*Saya letak 3 camb)
1 biji bawang besar-didadu kecil
1 pokok daun bawang-diracik halus, asingkan sedikit untuk hiasan
1/2 biji lemon-ambil jusnya (optional)
1/2cmt teh lada hitam (saya letak lada sulah)-asingkan sedikit untuk hiasan
1camb mentega cair

UNTUK DOH :-
1. Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih.

2. Satukan semua bahan kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh.

3. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal.

4. Bulat- bulatkan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik , biarkan naik 2x ganda.

UNTUK ROLL TUNA :-
1. Satukan semua bahan untuk inti tuna, kacau rata dan ketepikan.

2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi 4 persegi.

3. Sapu permukaan doh dengan mentega cair hingga rata2.

4. Tuang inti tuna dan ratakan.

5. Gulung seperti swissroll dan ketatkan. Kemas kan bahagian kiri dan kanan gulungan doh dan kerat kepada 10 bahagian sama besar. Susun dalam paper cup jenis bersiaz 4 inci.

6. Tekan sedikit biar rata. Buat hingga siap.

7. Biarkan naik selaki lagi, 2x ganda hingga kembang.

8. Sapu telur (baki dari 30 g tadi), tabut baki hirisan daun bawang dan lada putih/hitam.

9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan dan hidangkan....

No comments:

Post a Comment