Hahaha...nampak macam dodol lak kaya ni ite..sebab kureng cahaya..
Ha!...ni yang real punya kalernye..
Boring makan jem hari- hari..tetiba jer tekak ni nak makan roti bakar sapu butter dan kaya..Walaupun Migrain hari ni saya gagahkan diri juga buat kaya, sebab teringin punya pasal dan tak ada dijual kat supermarket...
Balik jer dari hospital lepas amik injection saya pun mula le mengode kat dapo..tengah syok dok kacau gula hangus tetiba je gas habis..alamat rosaklah ana punya program..
Sementara nak tunggu gas datang gula yang saya buat karamel tu sejuk dan keras... risau lak rasanya, saya try panaskan balik gula tu atas api,berdebar- debar takut tak jadi. Alhamdulillah Allah permudahkan dan inilah hasilnya..
Bahan-bahan:-
200g gula *
1 cawan air *
* Buat gula hangus dan sejukkan
90g gula
3 biji telur
300ml santan segera daalm tin
2cmb tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
1 helai daun pandan-disimpul
1cmb minyak masak (saya guna sunflower oil sebab santan dalam tin tak berminyak)
Cara penyediaan:-
1. Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam bekas, kacau rata dan
tapiskan.
2. Masak di dalam kuali/periuk dengan menggunakan api serdahana.
3. Adunan hendaklah di kacau sentiasa.
4. Masukkan minyak masak dan terus mengacau hingga pekat dan berkilat,
lebih kurang 20 minit.
5. Sejukkan sepenuhnya dan simpan dalam botol kedap udara.
6. Selamat Mencuba:-)
**dah saya kurangkan 110g gula pun stay sweet..
No comments:
Post a Comment