Monday, June 03, 2013

THE BEST BASBOUSE @ HARISEH @ NAMOURAH @ BASBOUSA


"Basbousa/ basbouseh/ haeiseh atau namura (sebutan ikut negara, tapi sama jer)", adalah dessert/ manisan yang femes kat arab sepanjang zaman/ masa. Semolina adalah bahan utama dalam penyediannya. Teksturnya hampir sa,ma macam kek. Ianya amat unique kerana  pengunaan sugar syrup di curah ke atas kek yang dah masak untuk mengekalkan kelembutan, rasa, kemanisan pada basbouseh tu. Untuk memotong sedikit rasa manis pada sugar syrup (bukan sirap ros yang merah buat minum tu yer!), disamping itu juga untuk menambahkan kesedapan/ keenakan pada basbouseh anda, anda boleh add sedikit rose water atau orange blossom water atau saffron, atau spices like cardamom pods/ cinnamon atau juga hirisan kulit lemon untuk menaikkan aroma yang harum dan secara tidak langsung menambahkan kesedapan dan kelainan pada basbouseh ni. Ianya bisanya dihidangkan bersama kopi pahit arab/ turkish coffee atau khaleji coffee.  Kandungan gula dan lelemak dapat di adjust ikut selera sekiranya kita buat sendiri kat rumah, kalau beli yaaaa ampunnnnn manissss dan lemakk sangat!. Di Syria ianya lebih dikenali sebagai Basbouseh/ Hariseh/ Namoura,Negara lain panggil basbousa jer. Orang Arab negara Baladi Sham pronounce ada sikit lai dari Arab khaleeji dan egitu juga Arab Afrika (Mesir dan yg sewaktu dengannya). Ia paling gemar dimakan pada waktu musim sejuk untuk memanaskan badan, tu kata my huuby la.. Sebab tu kalau time winter berkotak- kotak my father in law send to anak beranak dia yang kat Kuwait ni. Me sorry la nak rasa, jeling pon tan nk..bukan apa sebab tahu memang pekak teling makan manis- manis ni. Basbouseh ni ada 2 versi..yang plain atau yang berkelapa. Hari ni masih lydia share resepi yang without kelapa in shaa Allah next time buat versi kelapa I will share with U olls..

1/2 cawan pure ghee ( I mix vege & pure ghee)
1/2 cawan gula pasir 
1/2 camt  vanilla essence (tak boh pon tak per)
2 iji telur
2 cawan semolina halus
1/2 camt baking powder
1/2 camt soda bicarbonate
3/4 cup plain yogurt/ sour cream (I'm using sour cream)
Almonds -untuk hiasan

Pukul ghee, gula dan vanilla hingga gebu. 
Masukkan telur sekali gus dan teruskan memutar sehingga sebati.
Atak semolina bersama baking powder dan soda bicarbonate, masukkan ke dalam adunan erselang seli dengan yogurt/ sour cream sehingga sebati.
Rehatkan selam 10 minit di dalam mangkuk adunan.
Tuangkan ke dalam loyang 9x9 dan ratakan.
Dengan menggunakan pisau basah potong/guriskan adunan kek/babsbouseh ni mengikut saik atau bentu yang anda suka (diamond /square shape).
hiaskan dengan almond si setiap potongan (tekan sikit supaya terletak cun!). 
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 25-30 minit (ikut oven masing2)160-170C.
Note:- Untuk mendapatkan potongan yang cantik dan tak comot, pastikan setiap kali melorek/menguris pisau kena sentiasa di basahkan, part ni kena rajin, sediakan gelas berisi air di sisi supaya cepat dan nyaman kerja kita. (lorekkan/ gurisan/ porongan mesti sampai ke dasar baking pan tau..AWAS calar..pepandai la korang adjust nk buat macam mana, I'm using pisau plastik jer).

Sementara menunggu kek masak sediakan sugar syrup..
Sugar Syrup
11/2 cups sugar
1 cups water
1/2 camt  rose water/ essence
1/2 camt orange blossom water/ essence
1 camb lemon juice
1-2 biji cardamom pods 9ikut suka tak boh pon tak per)
Panaskan kesemua bahan di atas di atas api sehingga mendidih.
Biarkan seketika dan uangkan cardamom pods tu.
Note:- Kalau anda tak de rose/ orange blossom water leh gantikan ngan hirisan kulit lemon atau safron atau cardamom atau kulit kalu manis sebagai penaik aroma. Jangan pepandai nk guna honey lak kerana rasanya memang tak asli dan tak sesuai!..

How to Assemble the Cake
Bila kek/ basbouseh dah masak, keluarkan dari oven dan letakkan atas rak dawai atau yang sewaktu dengannya.
Berhati- hati dijalan raya.. dengan menggunakan pisau loerkkan/potong/ guriskan mengikut line yang telah anda buat sebelum masak tadi sekali lagi .
Siramkan sugar syrup rata keseluruhan permukaan basbouseh/ kek.
Biarkan selama 20-30 minit untuk penyerapan air gula sebelum dimakan.
After 20- 30 minutes..apa lagi selamat makan la.. kalau nk tambahkan lagi lemak tepu leh di hidangkan dengan topped whipped cream, tu saja tambah yang asli tak de nyer topped -topped ni. 
Dah manis jangan minum ngan tea/ kopi manis minum ngan kopi/ Nescafe tanpa gula sebagai contra kemanisan..
Selamat mencuba dan menjamu selera..

No comments:

Post a Comment