Saturday, May 25, 2013

HOMEMADE ARABIC GARLIC MAYONNAISE



Garlic mayonise ni memang sedap kalau dimakan bersama grill chicken atau disapu pada roti sandwich
arab atau dicicah bersama daging grill juga rasanya enak.
  

HOMEMADE ARABIC GARLIC MAYONNAISE
1 ulas bawang putih- tumbuk halus
1 biji egg white
1/4 tsp garam (secukup rasa)
1 c +- vegetable oil/ sun flower/ canola oil atau apa je oil
1/2 biji lemon jus.. nak masam boh le lebih atau 3 tbsp white veniger
1. Blend telur putih hingga gebu mcm buih sabun/kental. 
2.  Masukkan garam, lemon jus/ vineger dan bawang putih,terus blend.
3. Buka penutup blender, masukkan minyak perlahan- lahan, sedikit dalam blender yang sedang berputar tu dan teruskan blend sehingga creamy dan pekat.
4. Masukkan sebentar dalam peti sejuk dan sedia untuk dihidangkan.Note:- Pastikan blender anda tu bebas dari air atau minyak kerana nanti telur putih tak gebu atau lambat gebu. Boleh gak add minyak zaitun, tetapi mayo anda akan nampak sedikit yellowish la. Simpan dalam peti sejuk sebentar baru sedap.

2 comments:

  1. Asslmkm Lydia...Thank's untuk perkongsian ni. Next time boleh buat mayonis sendiri (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam.. tapi INGAT ianya tak tahan lama mcm mayonise biasa tu..kalau tak nak bau garlic jgn boh..

      Delete