Saturday, June 08, 2013

CHICKEN MANDHI II


CHICKEN MANDHI II

Mandhi (Arabic: المندي‎) adalah hidangan nasi yang berasal dari Yaman. Ianya juga popular di seluruh negara- negara arab dan tak kurang juga di negara kita Malaysia. Dalam penyediaan nasi Mandhi nie, basmathi digunakan dan dimasak bersama ayam atau kambing muda yang kecil dan rempah ratus.
Mandhi asli di masak dalam oven khas yang diperbuat dari batu/tanah liat (Taboon in Yemeni)dan ditutup rapat dengan bara api. Mandhi biasanya menjadi hidangan utama untuk upacara perkahwinan ataupun sesuatu acara keramaian.
Resepi kat bawah ni saya dapat dari kawan Yaman saya dan dah berkali- kali saya cuba..rasanya pun agak sama macam kat restoran yang saya makan kat Saudi..Ikut suka anda lah nak masak dengan ayam atau daging.. Kemestian nasi ni dihidangkan dengan salsa tomato dan nak lebih enak hidangkan dengan sup, iaitu air rebusan ayam/daging yang diperah dengan sedikit lemon....


Bahan-bahan ayam:
1/2 ekor ayam ~ dipotong 2 dan di cuci bersih
1/4 cmt ketumbar - biji
1/4 cmt jintan manis - biji
1/4 cmt lada hitam - biji
1/2 inci halia - diketuk sedikit
1/4 camt corainder biji
2-3 kuntum bunga cengkih
2 biji cardamom pods-diketuk sedikit lasi pecah
1 ulas bawang putih - diketuk sedikit
1 helai daun bay
1 cmt Arabic mixed spices
1 biji bawang besar ~ belah 4
Garam
** sedikit pewarna kuning/ kunyit/ safron
Sedikit minyak zaitun

Cara-caranya:- 
Rebus ayam bengan dendan semua bahan di atas kecuali pewarna dan minyak zaitun hingga empuk dan lembut.
Kalau daapt guna presure cooker lagi sempoi.
Keluarkan dari periuk, toskan airnya dan sapukan dengan pewarna** yang dicampurkan sedikit minyak pada keseluruhan ayam dan bakar sebentar sehingga golden, ketepikan.
NOTE:- Air rebusan ayam tu simpan untuk masak nasi.

Nasi
2 cawan beras basmathi ~ rendam 1-2 jam bersama 1 camb garam dan toskan 
1/4 cawan minyak sunflower/ minyak amsak/ ghee cair  
1 biji cili hijau
3 1/2 - 4 cawan air/ stok ayam/daging (ikut jenis beras juga yer)
1/3 cwn kismis (lydia tak letak pun kali ni)

Rempah tumis:-
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih 
garam secukup aras jika perlu
Beberapa titik pewarna kuning- tak der pon tak per

Cara penyediaan nasi: 
Panaskan minyak/ ghee dalam periuk, masukkan cili hijau dan bahan tumis, gorengkan sebentar sehingga sedikit naik bau dan cili layu.
Kalau anda suka gorengkan kismis juga. 
Masukkan beras dan gorengkan sedikit sehingga transparent.
Masukkan air panas/ stok panas, dengan api yang besar masukkan beras tutup periuk dengan penutup periuk, biarkan hingga mendidih, jika perlu add garam. Bila mendidih, kacau sedikit dan biarkan nasi masak serta kering airnya sikit.
Perlahankan api, titiskan dengan sedikit pewarna kuning jika suka.
Buat lubang sedikit di tengah- tengah periuk, letakkan cawan/ manggkuk kecil dan susunkan ayam
dalam periuk.
Letakkan seketul kecil arang yang telah dibakar hingga berbara ke dalam cawan/ mangkuk kecil, tuangkan sedikit minyak masak/zaitun pada arang tu..masa ni asap akan keluar berkepul-kepul, jangan PANIK!. 
CEPAT- CEPAT, tutup periuk dengan aluminium foil dengan kemas supaya asap tak terkeluar dan cover dengan tudung periuk, kalu ada lesung batu letak atas tudung periuk tu kasi berat supaya asap tak kelua, tanak seperti biasa dan biarkan supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi lebih kurang 5 minit dan offkan api serta keluarkan mangkuk/ cawan yag ada arang tadi.
Tutupkan semula periukkemas- kemas dan tanaklah nasi sehingga masak sepenuhnya.
JANGAN dikacau nasik tu just keluarkan cawan/ mangkuk jer ok.
Bila nasi dah masak, offkan api dah biarkan nasi dalam periuk selama 5 minit, JANGAN DIKACAU.
Selepas 5, keluarkan ayam dan gemburkan nasi dengan garfu.Hidangkan dengan salasa tomato- (blend 2 biji fresh tomato yang masak ranum + 1-2 biji cili hijau/ api +1 biji bawang besar. Masukkan jus lemon dan garam secukup rasa. Jangan masak, terus hidangkan je..enak kalau sejuk, saya buat awal & simpan dalam peti sejuk sebelum nk hidang), jarjir/salad/lemon/carrot dan bawang besar. Siap!


NOTE:- Kelainan nasi ni terletak pada aroma asap daun salad tu ikutlah suka dau apa yanga nad nk makan dan ada kat umah. tapi kalau di arab ni daun jarjir yang selalu dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment