Tuesday, May 07, 2013

SADALIA FIL BAIT..Kebaikan Dan Khasiat Herba Daun Parsley




Ada setengah orang mungkin pernah tersalah mengambil daun parsley di pasaraya apabila hendak membuat sup, termasuk le Lydia pon selalu gitu ... Kalau nak beli lydia akan petik sikit dan penyek- penyekan kat jari dan cium kerana kat Kuwait ni aad tiga jenis daun yang hampir sama iaitu daun sup, daun parsely dan daun corainder. 
Lydia sendiri pernah tersilap dan bila dah sampai rumah baru perasan tu daun sup..hehhehe. Cara memilih antara kedua daun parsely, anda perlulah ambik cikit daun atau batang dan menciumnya, bauan daun parsely agak kurang dari bau daun sup. 
Daun Parsley adalah tumbuhan keluarga Umbelliferae lebih dikenali sebagai sayuran. Batangnya lembut serta memiliki daun yang kerinting. Pokok Parsley (Petroselinum crispum) merupakan sejenis pokok herba dwitahunan yang daunnya biasa juga digunakan sebagai rempah.

Tapi tahukah anda akan kebaikan dan khasiat daun pasli ini? 
Daun pasli ini antara herba yang paling popular di negara barat serta timur tengah berbanding daun sup. Ianya banyak digunakan dalam masakan Itali seperti pasta, spagetti  serta sebagai hiasan masakan-masakan mereka serta salad. Dalam kata lain, kalau tanpa daun pasli ini, tidaklah lengkap resepi masakan tersebut. K ali ni Lydia nak cerita kelebihan si parsley... kelebihan dan kebaikkan daun parsely yea..dengan harga yang cukup murah ianya dpt membantu meningkatkan kesihatan kita, tapi kena amalkan la jangan makan sekali dua jer dah nak baik..














Orang Arab menggelarkan daun parsely ni "SADALIA FIL BAIT" iaitu pharmacy di rumah kerana khasiat daun ni..
Dengan pengambilan 2 camb daun parsely segar akan memberikan lebih daripada 150% keperluan harian untuk vitamin K, yang memainkan peranan penting dalam pengaliran darah. 

Daun ni amat sesuai untuk orang yang mengidap penyakit buah pinggang, terutama bab mencuci kotoran darah. Yang tak sakit pon leh makan sebagai pencegahan serta membantu  buah pinggang kita menapis darah dengan membuang garam, racun dan apa-apa yang tidak diingini memasuki badan kita. Garam  yang berkumpul ini perlu menjalani rawatan pembersihan.
Bagaimana kita akan pergi untuk melakukan ini?
Ia adalah sangat mudah, mula-mula mengambil parsely dan basuh bersih, kemudian potong dalam kecil dan memasukkannya ke dalam periuk dan tuangkan air yang bersih dan rebus selama sepuluh minit dan biarkan ia sejuk dan kemudian tapis dan tuangkan dalam botol yang bersih dan simpan di dalam peti sejuk untuk menyejukkannya.
Minum satu gelas setiap hari dan anda akan melihat semua garam dan racun lain terkumpul keluar dari buah pinggang anda dengan membuang air kecil. Anda juga akan dapat melihat perbezaan yang anda tidak pernah dirasai sebelum ini.
Pasli dikenali sebagai rawatan pembersihan terbaik untuk buah pinggang dan ia adalah semula jadi serta paling murah!

Selain itu juga ianya amat baik untuk pembentukan tulang dan membantu fungsi hati. 

Selain dari itu daun parsley yang kaya dengan vitamin B, C dan E serta zat galian seperti kalsium, magnesium dan klorofil jugak boleh diguna untuk:- 1. Rambut- Daun parsley yang diramas dengan air dapat bertindak sebagai tonik bagi menjaga kesihatan rambut. Air ramasan ini juga bertindak melawaskan kencing dan menurunkan tekanan darah.

2. Pulihkan Hipotensi- Air rebusan daripada sayuran yang mengandungi pelbagai zat ini merupakan minuman terbaik untuk pesakit hipotensi iaitu penyakit tekanan darah rendah yang berpunca daripada anemia, kekurangan saraf akibat diabetes, paras gula rendah dalam darah, tiriod yang tidak aktif atau kekurangan zat makanan.

3. Parsley/ juga dapat meredakan penyakit sengal-sengal tulang, membantu pencernaan makanan dan menguatkan semula otot-otot rahim selepas melahirkan anak.

Note:- Daun saderi atau daun sup kalau tak salah leh rebus akar daun sup dan minum air rebusan tu untuk ubat darah tinggi.

No comments:

Post a Comment