Monday, April 01, 2013

FATAYER ZAATER MA JBEN HALOUM/AKAWI Fayater Arabi with zaater/oregano & haloum cheese/akawi

One of my favourite fatayer, kalau g beli selalu mintak X'tra cheese tapi tak mo olive and tomato. Malam ni buat sendiri untuk dinner so suka- suka hatilah nak laetak cis banyak mana dan yang ada olive dan tomato tu untuk boss kat umah ni sebab Lydia memang tak makan olive or tomato. Tomato makan tengok jenis masakakn juga bukan main rembat je..hehhehee dasar pelilih makanan gini lah.. Ni adalah asas doh fatayer arab, anda boleh mempelbagaikan filingnya seperti yang lepas- lepas lydia buat seperti boh daging cincang, zaater/olive oil, cheese, bayam, telur, sosej etc ikut selera,, kalau nak melayukan boh je la inti karipap..hihihi..
FATAYER ZAATER MA JBEN HALOUM/AKAWI (Fayater Arabi with zaater/oregano & haloum cheese/akawi

1camt Dyr yeast*
1/2 cmt Gula*
200l Air suam*
2C Tepung gandum
1/4 camt baking powder
1/4 cmt baking soda
1/4 camt habbatu sauda
2 tbs Virgin olive oil
secubit Garam

filing:
Zaater hijau
Olive oil
Cheese Akawi/ haloum
fresh tomato-slices
black or green slice olives

Masukkan tepung dan garam dalam mangkuk adunan.
Buatkan lubang di tengahnya dan masukkan campuran yeast (yeast,gula&air suam).
Uli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal@elastik.
Add in olive oil dan teruskan menguli lagi hingga doh betul- betul elastik.
Bila doh dah lembut dan elastik serta tak melekat di mangkuk adunan, ketepikan.
Tutup mangkuk adunan tu dengan kitchen towel atau plastik, biarkan sehingag ianya naik 2x ganda.
Panaskan oven kepada suhu 200C.


Bila doh dah naik 2X ganda, bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil sebesar telur ayam grade A.
Canai sehingga mendapat ketebalan 0.5cm, tarik sikit doh supaya menjadi bujur isikan zaater yang dicampurkan dengan olive oil, taburkan cis diatasnya dan taburkan sedikit olive serta susun beberapa slices tomato.
Lipat kiri dan kanan serta klimkan di penghujung tu kemas- kemas macam pocong heheheeee...
Transferkan ke atas dulang pembakar, sapukan dengan putih telur diatas fatayer tadi.
Kalau suka boleh sprinkle ngan bijan atau habbatu sauda
Bakar selama 5-8 minit(ikut jenis oven dan saiz)menggunakan api atas bawah bawah, hingga golden.
Sedia untuk dihidangkan panas- panas bersama jeruk sayuran (carrot, timun) dan secawan teh O panas.

No comments:

Post a Comment