Saturday, February 09, 2013

MY HOMEMADE KAYA AGAIN..

FB ni banyak baik dan buruknya..TERNMAPAK orang post gamba makanan itu in buat pewot sentiasa bergelora. Semalam Lydia bermimpi makan roti bun yang di sapu kaya. Tu nostalgia zaman budak- budak dulu masa tinggal kat umah Tok dan Tok Wan di Perlis. Tiap petang sure masa zaman kanak- kanakku pasti ada orang datang berjaja bersama motor dari kampong ke kampong dan umah ke umah jual roti buns panas bersama kaya. Ingat lagi nama pak cik yang jual tu kami panggil Pak Mud, selalunya lepas adar je pasti honya membuat kami kana- kanak ni berlari- lari mahu membelinya.
Dek kerana nostalgit tu la membuatkan lydia gagahkan diri buat kaya kerana kat Kuwait ni bukan tak leh beli. Ada terjual tapi from Pilipina..rasanya tekakku tak tertelan baik buat sendiri kan tahu baerih dan halal sebab sendiri bikin.. ni dia resepi simple yang selalu lydia buat tapi kali ni lydia cuba less sugar lagi rasanya tak mansi gila- gila but nice la.. Jom cuba buat!!..
href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3fCSyF8_S8sLyHK0secl528QWg3SZlbKW3TZcF7lFlFOjThGx8e-yaijw1A2Kf-elbBN5VFiPR0QQZ40BcqIz2FSP66DdlKzH1LUXc-2-Idg54GZpSY93l21b-K1Nin0L04znDsbdH60/s1600/010.jpg" imageanchor="1" style="">


KAYA

1/2 cawan gula *
1 cawan air *
* Buat gula hangus dan sejukkan
1/2 cawan gula
3 biji telur
1 ½ cawan santan pekat
1 camb tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
Daun pandan


Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam bekas, kacau rata dan tapiskan.
Masak di dalam kuali/periuk dengan menggunakan api serdahana.
Adunan hendaklah di kacau sentiasa. Masak sehingga pekat dan berkilat.
Lebih kurang 20-25 minit hingga pekat dan berkilat.
Note:- Paling tak tahan part meletup2 ni la..tapi makan sedap :)
a href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVQNbFXKONGxtGT7HlfPz5Rg_g-ajcSgYTGGcBJdI8cRbI9MYjSBeZUDU0X1G5D85tw41DK_ry8BHZReron6liXt1t4cGVE_93MO8Gvy0at3-A6MGBFlm6KnhyybzosKRIBOakeyQjMsc/s1600/017.jpg" imageanchor="1" style="">

No comments:

Post a Comment