Saturday, January 05, 2013

ARABIC GARLIC MAYONNAISE

Assalamualikum dan salam sejahtera... maaf memang lweat keluar resepi sebab network di Kuwait ni terutama kat my area ni memang selow tahap siput khin*** yang membuatkan lydia M' nak update macam-macam N3.
Resepi ni diturunkan dari my sister in law Alia Oum Eyad ikut versi Syrian family dia la. Resepi ni memang guna white egg sebab tu nampak mayo lydia ni putih sangat. Mayonise ni sesuai dihidangkan dengan ayam bakar, shawerma (orang melayu panggil kebab) atau sandwich atau daging grill pon sodap gak rasanya.
Kalau nak best simpan dalam peti ais jap baru hidangkan. Actually mayonise ni tak tahan lama macam mayonise biasa tu. Tempoh hayatnya lydia tak pasti sebab sekali buat terus habis so no idea la ya..hahhahaaaa..


Arabic Garlic Mayonnaise
1 ulas bawang putih- tumbuh halus
1 biji egg white
1/4 tsp garam
1 c +- vegetable oil/ sun flower/ canola oil atau apa je oil jangan minyak tanah dh
1/2 biji lemon jus.. nak masam boh le lebih atau 3 tbsp white veniger


Blend telur putih hingga gebu mcm buih sabun. Pakai normal blender atau hand blender pon ok.
Masukkan garam, lemon jus/ vineger dan bawang putih,terus blend.
Buka penutup blender, masukkan minyak perlahan- lahan, sedikit dalam blender yang sedang berputar tu dan teruskan blend sehingga creamy dan pekat.
Sedia untuk dihidangkan.

Note:- Pastikan blender anda tu bebas dari air atau minyak kerana nanti telur putih tak gebu atau lambat gebu. Boleh gak add minyak zaitun, tetapi mayo anda akan nampak sedikit yellowish la. Simpan dalam peti sejuk sebentar baru sedap.

perbezaan garlic mayo dan mayo biasa
 





7 comments:

  1. Replies
    1. Walaikumsalam kak Malinda..amat dialu2 kan..sila buat mcm umah sdri ya..pilih yg mana suka

      Delete
  2. Wah! Sedap nampaknya tu Lydia... bolehlah share yea...

    ReplyDelete
  3. I’m not that much of a intеrnet reader to be honest but yοur
    blogs really nice, keep it up! І'll go ahead and bookmark your website to come back later on. Cheers

    Feel free to surf to my weblog: salon chairs

    ReplyDelete
  4. Salaam lydia, nak tanya brp lama mayonis ni tahan dlm peti sejuk?.... Looking at ur blog, tpikir plak napa Lydia tak buku kan ur recipe with the tips of cause.... love ur blog...

    ReplyDelete