Assalamualikum dan salam November semua..My 1st N3 di bulan November..Tarrraaaa..Durian Crepe..
Pagi-pagi dah terbau durian. Ada yang kurang mengemari durian kerana baunya dan tak kurang juga yang tidak sukakan rasanya. Pada mulanya my asben si Pak Arab ni jangankan kata nak makan bau pon tutup idung, tap macam mana 2nd trial amkan terus in love dan suka siap request nak makan ngan pulut lagi huhuhu.. Dari tak tahu masak pulut Lydia berkayuh- kayuh belajar kerana dia.. Di Kuwait ni durian senang dapat cuma nak dapat yang masak elok tu payah kena pandai la kalau tak silap hari bulan beli mahal- mahal dapat yang mangko. Hah durian Siam la yang ada kat sini sebab durian ni tak bermusim. Durian Crepe ni tengah panas kat FB sana sini post crepe sampai teruja Lydia nak rasa dan buatnya.
My 1st time trial and error...
Mula- mula buat mmg koyak rabak sebab Lydia ni bukan pandai masak pon sekadar mencuba- cuba layan anak tekak sendiri sebab tak boleh beli.. 1st tebar crepe ni koyak rabak dan browning sikit..Dugaan kalau tak kuat, kena cekalkan hati, Lydia cakap dalam hati kalau 2nd crepe ni pon koyak nak buang je adunan dan makan gitu je durian ngan pulut sebab semalam pon my asben dok tanya pasal durian. Lydia bagia lasan migraine takut makan durian..huhuhu. Kalau bagi dia makan alamat tak merasa ler crepe ni. Niat nk beli durian ni pon kerana nak MENERAI buat crepe. Sebijik kecik dunian dapt beberapa ulas ciput jer pon dah RM28++ dah ler tu tak lembut sngat tapi stay can eat la..
Adunan ni sesuai untuk penduduk sikit atau nak mencuba- cuba. Jom lihat resepi yang Lydia amik dari Mars and Family, tapi lydia kurangkan gula sebab tahu durian dan whip cream dah manis so Lydia letak half je la..tapi kalu U olls suka ikut bulat - bulat resepi ni jer. Shukran ya Mars and Family untuk resepi yang sedap dan simple ni, moga rezeki anda akan berlipat ganda.
RESEPI KULIT
50g tepung gandum
20g tepung ubi
secubit garam
1 biji telur A
2 sudu besar gula-*Lydai boh 1 camb jer
3 sk butter dicairkan
170 ml air
50 ml susu cair-Lydia boh fresh milk sebab tak mo terlalu lemak takut muak pepagi ni
1/2 camt esen vanila
note: pewarna atau perisa yang disukai
Satukan tepung, gula halus dan telur dalam mangkuk.
Masukkan susu cair yang telah dicampur air sedikit sambil dikacau sebati dan halus guna hand whisk.
Masukkan serbuk vanila/perisa dan melted butter, kacau sebati.Tapis adunan..sedia untuk di masak..
Cara memasak:-
Gunakan kuali non stick size 15cm atau yg besar pun boleh ikut suka la nak saiz apa, terpulang sebesar mana yang diingini.Tapi saiz 15cm tu memang ngam sebab tak sempat muak bila dimakan.
Panaskan kuali di atas api sederhana kecil dan sapu sedikit minyak untuk kali pertama memasak then boleh ulang sapu selepas setiap 2 biji penkek yang dimasak.
Tuang sesenduk kecil adunan dalam kuali, ratakan dengan memtarkan kuali, tuang balik adunan yang lebih ke dalam mangkuk(cara mendapatkan kulit yang sangat nipis) Biarkan masak seketika lebih kuarng 1 minit.
Berhati-hati di jalan raya ye kerana kulit crepe yang nipis ni mudah terbabas dan x'cident kalau tak sabar.Bila masak, terus angkat dab tak perlu diterbalikkan, maksudnya masak sebelah sahaja.Letakkan terbalik di atas pinggan.. yang saya buat, boleh guna dua-dua belah jika tidak garing sangat dan crepes yg dah masak boleh letak bertindan, insyaAllah tak melekat.
UNTUK FILLING:-
Isi durian secukupnya.(Boleh juga guna mangga,strawberry, kiwi atau apa- apa buah kegemaran)
150 ml fresh cream/ Non dairy Whipping Cream yang dipukul kental.
Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental.
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit
Bentangkan 1 keping crepe.Letakkan Whipping Cream di tengahnya.Letakkan isi durian.
Tutupkan semula dengan Whipping Cream.
Lipat crepe, kemudian simpan dalam peti ais sebentar.
Enak di hidangkan dingin
Atau anda boleh pilih koleksi crepe di bawah ni.Keseimbangan adunan membolehkan kita dapat buat kulit yang nipis serta elok keadaannya(tak mudah koyak).
RESEPI KULIT 1:-(adunan asal untuk penkek yang kami buat breakfast)
250g tepung naik sendiri
3 camb tepung
3 camb gula
1/2 camt garam
2 biji telur
350 ml air
RESEPI KULIT 2:
50g tepung hongkong
20g tepung gandum
20g tepung jagung
20g tepung kastard
20g tepung ubi
2 camb gula
secubit garam
1 biji telur
50ml susu cair
200ml air
Ni CNP kat Blog Kak Azlita masam Manis..
DURIAN CREPE / DURIAN PANCAKE-By : Fatmah Bahlawan-Rujukan : Hesti
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau
Satukan semua bahan di atas di dalam bekas.Kacau rata.Masukkan dalam blender dan kisar.Kemudian tapis
Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat.Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali.Kemudian kecilkan api.Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe.Adunan tak perlu di balikkan.Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat.Buat sehingga habis.Biarkan sejuk.
Durian Filling-By: Nia Kurniasih-Rujukan : Hesti
1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya
Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental.Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit
Bentangkan 1 keping crepe.Letakkan Whipping Cream di tengahnya.Letakkan isi durian.Tutupkan semula dengan Whipping Cream.Lipatlah crepe.Kemudian simpan dalam peti ais sebentar.Enak di hidangkan dingin
waaaa..ni yg semanagt nak cuba ni..bilalah nak menjadinya crepe akak ye??...(tanya diri sendiri pulak..hehe)
ReplyDeleteKak Rohah cepat baut sebab sana sini tengah demam crepe..nanti dah basi lak kalu lambat
DeleteAssalamualaikum Lydia.
ReplyDeleteSedapnya...Sana sini semua dah buat crepe doyan ni..Akk juga yg belum cuba buat sendiri lagi..Heee
Ibh_sue..
DeleteWalaikumsalam..kalau kat Malaysia leh beli kalau akt sini kenalah baut sendiri kak..kalau tak mengences je la tengok orang dok beriklan
I always used to read post in news papers but now as I am a user of net thus from now
ReplyDeleteI am using net for content, thanks to web.
Here is my webpage Email Console
thanks.. & please come again
DeleteI really like your blog.. very nice colors & theme.
ReplyDeleteDid you make this website yourself or did you hire someone to do it
for you? Plz answer back as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. cheers
Visit my webpage: Related internet page
It's awesome to pay a quick visit this web site and reading the views of all friends on the topic of this piece of writing, while I am also keen of getting knowledge.
ReplyDeleteCheck out my web-site: http://www.wotsupp.com/blogs/entry/The-Way-In-Which-Webcams-May-Facilitate
Hello, i think that i saw you visited my weblog so i came to
ReplyDelete“return the favor”.I am attempting to find things to enhance my site!
I suppose its ok to use some of your ideas!!
Feel free to surf to my website; Talia Luxury 2
Hi my family member! I want to say that this article is awesome,
ReplyDeletenice written and come with approximately all important
infos. I would like to see more posts like this .
Look at my web blog Read More Listed here
What's up, its nice post concerning media print, we all be familiar with media is a enormous source of facts.
ReplyDeleteMy weblog - Email Console