Salam Ma'al Hijrah..walaupon dah basi tak pe sebab kita masih di awal tahun baru Islam.. bukan apa lambat wish sebab Network teramat slow so rasa nak post N3 pon tak bermaya jer.. Kek ni sedap dan sangat moist. Lydia dapat last minutes invitation dari kakak ipar untuk cucunya. Sebelum ni mak si B'day boy tu memang mintak lydia buatkan blue kek untuk anaknya. Lydia berbelah bagi nak buat ke tak sebab berita terbaru yang lydia tahu ababg kepada mak si B'day boy tu dalam musibah di Syria, ditangkap oleh Rejim Bashar so ingat party ni akan dibatalkan kot. Tiba- tiba sister in law call ajak datang umah tapi dia kata jangan buat apa- apa sebab dia tahu lydia tengah kurang sihat.
Mula- mula memang tak nak buat, tapi bila fikirkan balik kasihan lak sebab dah lama Abla (mak B'day boy) cakap ..so lydia pon g la dapo cari apa yang patut.. malang nasibku telo tak cukup nak buat sponge kek so google ler kek yang tak pakai telo, maka ternampak kek ni kat umah Dayang Jack, maka lydia pon buatlah tapi lydia gandakan adunan dibawah dan tukar sikit bahanya.. Tapi alhamdulillah rasanya tetap maveles dan moist. Maaf DJ sebab derhaka sikit.. Kek ni lydia cover dan sapu ngan butter cream.. Walaupon deco tak cun tapi jadilah bagi orang yang keras tangan tak pernah berlajar just pandai- pandai berimaginasi jer.
Jom tengok resepinya..
Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi :-Dayang Jack-loyang 6-7 inci
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
11/4 cawan air sejuk (dari peti ais)-(lydia boh 1C ais + 1/4C plain yogurt)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco-(tak ada lydia boh 1cat Nescafe)
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Panaskan oven pd suhu 160C.
Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega.
Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar.
Masukkan tepung susu, garam dan gula perang.
Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, plain yogurt, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan2 dengan whisk.
Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka/ jus lemon.
Terus dikacau serta merta hingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam Loyang&bakar selama 30-40 minit/hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak,hiaskan dgn topping kegemaran.
No comments:
Post a Comment