Saturday, August 18, 2012

BISKUT BUNGA CINA




Biskut raya ke-2 CNP dari Kak Wan jer. Biskut ni kurang sweet so sesuai nak makan banya- banyak kalau yang ada sakit pon boleh joint semolot...hehhehee..Lydia buat 1/ adunan je sebab MALAS nak menekan so jadilah buat layan rasa teringin kat tekak tu kan. Lydia tak boh kaler just nuteral beauty gitu..bukan apa sebab posa- posa ni terlupa lak. Tapi tak per janji sodap. Thanks Kak Wan atas perkongsian ilmu ni..izinkan Lydia share kat sini ya.

BISKUT BUNGA CINA-By : Kak Wan
250 gm mentega
120 gm gula icing
1 sudu teh esen vanila atau esen rose
1 biji telur
Bahan Di ayak
230 gm tepung Red Rose
200 gm tepung jagung
50 gm tepung ubi
Ceri merah ~ dipotong kecil sebagai hiasan
sedikit pewarna ~ jika suka
sedikit putih telur


Pukulkan mentega dan gula icing dengan speed sederhana hingga sebati.
Masukkan telur dan esen vanilla dan terus pukul.
Kemudian perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tak melekat di jari.
Ambil sedikit doh, warnakan dengan warna~jika suka Sediakan loyang pembakar.
Leserkan dengan sedikit mentega.
Panaskan oven pada suhu 140C.
Dengan menggunakan acuan Dahlia atau acuan bunga Cina, masukkan sedikit campuran doh pink dan putih.
Tekan adunan di atas dulang pembakar.Buat sehingga habis adunan.
Oleskan sedikit putih telur di tengah bunga Cina~supaya ceri tidak tertanggal.
Letakkan ceri merah di atasnya.
Bakar didalam oven dengan suhu 140C selama 20 minit atau sehingga biskut dimasak sempurna

No comments:

Post a Comment