Tuesday, July 24, 2012

MY EASY WAY INDONESIAN BEEF BALL BAKSO SOUP


Apa saja sup memang menjadi kegemaran Lydia asalkan ianya tak pedas. Bakso adalah once of my favorite sup. Lydia hanya pernah makan dan mula berjinak- jinak dengan bakso ni sedari di Malaysia dalam sekitar tahun 2000an setelah di perkenalkan oleh seorang perempuan Indonesia sewaktu membeli makanan dekat my mom house. Sekali makan hari- hari mau (HARIMAU).. tapi Lydia suka versi kosong jer tanpa perlu diletakkan sambal/cili dan cuka.
But today Lydia buat bakso sup kosong jer sebagai juadah berbuka puasa di hari yang ke-4 kerana tak lalu makan arabic foods..
Resepi ni kawan Indon yang ajarkan, memang sedap dan tak jemu rasanya. Walaupun masak bakso '0' tapi bersama ini lydia sertakan resepi lengkap bagi yang nak mencuba..

MY EASY WAY INDONESIAN BEEF BALL BAKSO SOUP

for the Soup
1 kg tulang lembu
1 kg Bakso beef balls
5 cloves of garlic*
3 ulas bawang merah*
1 inchi halia*
1 biji buah keras*- ditumbuk lumat bersama
1/8 camt serbuk buah pala
1 beef cubes
Air secukupnya
1/2 camt white pepper
garam secukup rasa

500g mee kuning- dicelur sebentar
beansprouts
Sawi

Garnishing
bawang goreng
daun sup/ daun bawang
cili hijau jeruk

Dark Chilli Sauce/ sos kicap
10-15 cili padi(bird's eye chilli)
3 ulas bawang putih
1 cawan sweet soya sauce (kicap manis)
Blend semuanya hingga lumat.

Masukkan tulang lembu dalam periuk presure cooker dan rebus sebentar hingga mendidih.
Buangkan air rebusan pertama.
Dalam presure cooker masukkan air, bahan tumbuk, serbuk buah pala dan white pepper.
Rebuslah hingga daging /tulang empuk dan masukkan beef cube serta garam secukup rasa.
Masukkan beef ball (bakso) dan terus merebus lagi hingga beef ball lembut.
Tambahkan air jika perlu.
Matikan api dan sedia untuk dihidangkan bersama mee/ bihun/soohon kegemaran anda.

Cara menghidang:-
Masukkan mee/ bihun/ sohoon ke dalam mangkuk.
Masukkan beberapa biji beef ball/bakso.
Taburkan dengan daun bawang/sup, bawang goreng, taugeh dan sawi secukupnya.
Masukkan sos kicap, dan cili api tumbuk serta cuka.
Akhir sekali masukkan kuah dan sedia untuk dihidangkan panas- panas.

No comments:

Post a Comment