Friday, May 04, 2012

HOME MADE LAKSA BERAS

Dah berbulan- bulan ku pendamkan keinginan di hati nak makan laksa utara/ laksa Penang.. Tapi apakan daya laksa tak de di bumi arab ni..pernah ternampak kat shopping complex macam laksa kering from Phlipine tapi seram nak beli, takut salah atau rasa tak sama.. Semalam dan hari ni TAK TERTAHAN ngan godaan rakan dari FACEBOOK yang dok menayang laksa je maka hari ni weekend lak tu,tak keje dan tak de aktiviti nak dibuat serta my hb pon outstation so apa lagi..press diri buat gak.. Kalu ikutkan angin "M-A-L-A-S" memang nak berlingkar je depan Tv kat sofa.. takut lak silap hari bulan TER'Zzzzzzzz.. Sambil dok menekan teringat MY MOM sebab dia memang peminat laksa..kalu my mom ada kat sini pon mesti dia hepi makan fresh laksa. Insha'Allah nanti balik Malaysia amik dia bawak mai sini. Dalam dok teringat tu tergat lagi lak laksa KUALA PERLIS yang ada daun pisang..Hahahah..nampak gayanya past ni kerje Melaksa jer la,next time nak try kukus guna daun pisang macam kat Kuala Perlis tu.. Resepi memang tak ingat dapat dari mana, yang pasti kat net sebab daj berKURUN menyimpannya. Pada empunyaay resepi halalkan dan terima kasih atas ilmu anda itu.. Pembuatannya memang cepat dan senang cuma tak tahan part nak amik doh panas tu jer yang lain BEREHHHHH.. Jom skodeng resepi laksa yang simple cepat dan halal serta sedap ni.. Taraaaaa.... nin dia laksa cheq yang terhasil dari ayaq tanganku di bumi arab ni..
HOMEMADE LAKSA BERAS..
2 cawan tepung beras India
1/4 cawan tepung ubi
21/2 cawan air panas mendidih
Sedikit garam
Campurkan tepung beras, tepung ubi dan sedikit garam ke dalam bekas adunan.

Tuangkan air panas sedikit demi sedikit sambil mengacau tepung supaya sebati dengan air.
AWAS! panas, gunakan senduk kayu jer senang..

Gaulkan tepung dan uli sehingga menjadi gumpalan atau berbentuk doh yang sederhana lembut.

Kepal- kepalkan tepung menjadi beberapa bahagian sebelum dimasukkan kedalam acuan muruku.

Tekan di atas periuk kukusan.
Panaskan air dalam pengukus.

Kukus selama 2-3 minit bergantung kpd jumlah laksa tersebut.
Keluarkan dari pengukus dan bolehlah dihidangkan bersama ulam dan kuah ikan.

10 comments:

  1. As salam Lydia. Saya pun dah rasa teringin nak buat sendiri, nampak mudah je. Tapi kena p beli alat buat muruku dulu, hehe... tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam..memang senang kak..sedap..dapat lak tepung yg kasar sikit teksturenya.. nanti dah buat share la gambaq nk tgk ya..

      Delete
  2. As salam. Terima kasih bkongsi resepi nie. Tggu mood rajin baru nk mcuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam.. sama2..selamat mencuba resepi sempoi ni ya :)

      Delete
  3. Replies
    1. tak pasti seb seumur hdp ini jer yg tahu..U can try buat 1 tgk ok tak?..hehhe

      Delete
  4. I know this web page offers quality depending posts and extra material, is there any
    other website which offers such stuff in quality?

    Here is my web site - visit website

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes U r right, but my network here is very poor, so what can I do.. I try the best I can to share something as much as I can..

      Delete
  5. A motivating discussion is worth comment. There's no doubt that that you should publish more about this topic, it might not be a taboo subject but usually folks don't talk about such topics.

    To the next! Cheers!!

    My web site: ģˆ˜ģ •

    ReplyDelete
  6. I every time used to read piece of writing in news papers but now as I am a user of net therefore from now
    I am using net for articles or reviews, thanks to web.


    Also visit my homepage; Good Sex And Porn

    ReplyDelete