Thursday, May 10, 2012

HANITH CAMEL HADRAMAUT

HANITH CAMEL
Assalamualikum dan selamat pagi semua..maaf la lambat kelua N3 sebab network sini sangat- sangat teruk melebihi siput Khinzir. Nasi ni memang dah over 3 years dok makan kat Yemen Restoran dekat umah dan dah beberapa kali masak cuma tak tahu nama je.. Betapa teruknya lydia, hanya tahu makan tak tahu nama sebba hb selalu beli tapi dia tak pernah x'plain dan lydia pon tak pernah nak tanya sampailah satu hari rakan FB Pn. Ruhani yang bertanya resepi baru la lydia tahu nasik yang ku makan selalu tu hanith... Alkisahnyer... tapi kali ni buat unta lak sebab dah selalu buat ayam dan kambing.. Memang sedap dan harum jer..jom kengkawan cuba buat sendiri kat umah, past tu makan ramai- ramai, tak yah nak menambahkan kekayaan Pak Arab..senang buat leh boh lauk banyak mana suka dan yang penting save la sikit fulus tu.. Resepi seperti di bawah ya..
Nasi
2 cawan basmathi- cuci, rendam ngan 2 tbsp garam selam 30 minit dan toskan
1/2 camt yellow food coloring#
1/4 camt red food coloring#
1 ketul kiub kambing MAGGI..kalu tak de amik air sup kat atas sikit buat rasa
1 kuntum bunga cengkih*
1/2 camt cardamom powder..kalu tak de letak 2 biji cardamom pod jer*
1 btg kulit kayu manis*
1 camt cumin powder*
1/3 camt cumin seeds*
1/3 tsp Arabic mixed spices
3 tbsp minyak masak
2 camb ghee
1/2 tsp rose water
Air secukupnya sbb ikut jenis beras kan..

Panaskan minyak dan ghee dalam periuk. Masukkan bahan bertanda dan tumis sekejap hingga naik bau. Masukkan beras dan goring hingga semua bersalut selama 1 minit dan masukkan air panas secukupnya. Biar di atas api besar dan tutup dengan penutup periuk. Biar hingga benar- benar mendidih. Masukkan yellow food coloring dan kacau sedikit. Tutup periuk semula dan biarkan hingga separuh kering. Perlahankan api. Campurkan rose water bersama sedikit yellow dan red food coloring. Tuangkan di atas nasi gemburkan sedikit dan tanak seperti biasa hingga nasi masak dengan api yang paling perlahan selama 15 minit. Padamkan api dan biarkan selama 5 minit baru digembur sedikit dengan garfu.
Daging Unta
2 camb cumin powder*
1/2 camt serbuk kunyit*
1 camt coriander powder*
1 camt Arabic mixed spices*
garam secukup rasa*
2 camb air sup/rebusan
2 camb minyak masak aluminium foil

Campurkan kesemua bahan bertanda* hingga sebati. Di atas aluminium foil, lumurkan pada daging unta yang direbus tadi hingga sebati.(aluminium foil tu kena double /tripel supaya tak koyak..ok).. Masukkan air sup/ rebusan di atas daging unta. Tuangkan minyak di atasnya dan tutup aluminium foil rapat- rapat dengan mengelimkan kesemua bahagian. Balam oven yang telah dipanaskan dengan api yang paling kuat selam 10-15 minit jer. Tarararrararaaaa siap…………. Masa untuk bersantap, hidangkan semua ni bersama salad pilihan anda. Selamat mencuba dan jangan lupa bagi komen..
Sup 750 g daging unta (tanpa tulang) 2 pcs bay leave 1 inch halia- diketuk sikit 1 biji bawang besar- belah 4 2 ulas bawng putih – diketuk sikit 1 btg cinnamom stick 5 kuntum bunga cengkih 1/2 camt cumin powder 1/4 camt cardamom powder 1/2 camt black paper 1/2 camtcoriander powder 1 biji fresh tomato- buang kulit dan di dadu besar Air secukupnya untuk merebus daging Masukkan semua bahan ni dalam pressure cooker, rebus hingga daging benar- benar lembut dan empuk. Last sekali masukkan garam dan rebus lagi selama 5-7 minit. Asingkan daging unta dari supnya, taburjan daun sup serta bawang goreng dan ketepikan
Maraq -tak sempat nak amik gambar..sorry ek :)
1 biji bawang besar sederhan- di dadu kecil
2 ulas bawang putih- dadu kecil
100 ml tomato paste
1/3 cmt Arabic mixed spices
1/4 cmt cumin powder
Pinch of cardamom
1-2 cmb minyak masak
Air secukupnya Garam secukup rasa
1 kib pati ayam/lembu/kambing MAGGI
Sedikit fresh coriander untuk tabur
Sayur pilihan (kentang* @ carrot* @ terung*-dadu medium @ bendi @ kacang buncis)- ikut taste U olls la

Tumiskan bawang hingga naik bau. Masukkan tomato paste, Arabic mixed spices, cardamom dan cumin powder. Goreng selama 1-2 minit dan masukkan air serta syuran pilihan anda. Bila sayuran dah masak/ empuk masukkan garam dan kiub MAGGI. Renehkan selama 5-7 minit dan taburkan sedikit fresh corainder jika ada dan tutupkan api. Sedia untuk di hidangkan.. Salsa tomato- lupa snap gambar gak 1 biji fresh tomato- buang kulit 1 biji bawang besar- medium saize 1 ulas bawang putih 1 biji capsicum hijau/ cili hijau/ cili api-ikut suka kalu nak pedas Jus lemon ikut kemasman yg di ingini Garam secukup rasa Blend semua bahan hingga hancur dan simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Note:- Nampak jer susah dan renyah..tapi percayalah sedap dan senang kalu ikut steps saya ni..
1)rebus daging/sup..sementara tunggu daging empuk prepare…
2)nasik.. sementara tunggu nasik masak prepare…
3)maraq.. sementara tunggu maraq masak prepare…
4)salsa
5)bila semua dah ok bakar daging jap dalam oven.. 6)Ngap

4 comments:

  1. irresistable n so tempting..very well done
    new to your space lydia
    awesome space you have
    happy following you..:)
    do stop by mine sometime
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  2. Hello...thank you sudi join Global Foodies! Pleased to meet you. Yummy blog. Have fun on GF and find lots of friends. ;)

    ReplyDelete