Waaaaa...dah over 1 month tak berBLOG rasanya sebab kepenatan dan tak de idea baru. Blog pon berdebu semacam je tak dikemaskini..
Bukan tak teringat nk post N3 tapi tak larat sangat- sangat dan network pon macam siput lambat giler. Tak kuasa nk jadi burung hantu so tulah yang tertangguh tak buka- buka Blog..
Hari ni Lydia nak share Nadi Beryani Itik. Buat untuk lunch tadi. Itik ni di terbangkan khas my asben worker dari Mesir untuk kami. Woker ni kalu setiap kali balik ke Mesir memang tu lah ole-ole dia dari duli kini dan selamanya kot..
Itik ni dah hampir 3 bulan kat es box tak tersentuh. dari hari ke hari nak buat tak terbuat- buat tapi hari ni menjadik gakkkkk..tu pon 1/2 je itiknya sebab makan berdua. Saja masak lebih sikit nasi bagi kat anak kakak ipar. Jom layan resepinya..
Nasi Bryani My Way.
Bahan A
1/2 ekor itik (tak tahu beratnya sebab nampak besar, potong ikut suka & bersihkan) *
2 helai bay leave*
3 biji cardamom pods*
4kuntum bunga cengkih*
1 batang kulit kayu msnis*
1 inci halia*
1 labu bawang besar (medium size)-belah 4*
4 ulas bawang putih-belah 2*
1 biji tomato-belah 4*
1 kuntum bunga lawang*
1/2 cmt cumin powder
1/2 cmt lada hitam powder*
1/4 cmt nut meg powder
Air secukupnya untuk merebus*
Dalam periuk pressure cooker rebus bahan * hingga daging empuk. Keluarkan daging itik,tapiskan stock dan ketepikan.
Bahan B
3 cmb minyak sapi
2 cmb minyak masak
1 inci halia**
3 ulas bawang putih**
1 labu bawang besar-**blend bersama jadikan paste
2 cmb rempah bryani
1/2 cmt cumin powder
1/2 cmt kunyit serbuk
2 cmb yogurt
3 biji cardamom pods
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1/2 cmt paprika powder
1/2 cmt zeera
Dalam mangkuk kecil, campurkan 1/2 bahan blend**, rempah bryani, serbuk kunyit, paprika powder, cumin powder, zeera dengan sedikit air hingga mendapat paste yang pekat dan ketetpikan.
Tumiskan lebihan bahan blend**, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu msnis, cardamom bersama minyak masak dan minyak sapi hingga wangi.
Masukkan paste rempah campuran tadi dan biarkan hingga pecah minyak. Masukkan itik yang direbus tadi kacau hingga sebati dan masukkan yogurt serta sedikit air rebusan.
Biarkan separuh kering dan perisakan dengan garam.
Kacau rata, biarkan hingga pecah minyak, matikan api dan ketetpikan.
Bahan C
3 cawan basmathi-cuci, rendam 30 minit dengan air garam & toskan
3 cmb minyak masak/ghee (Lydia mix +-)
2 biji cardamom pods
Air secukupnya
sedikit garam
1 cmt rose water
2 helai daun bay
Dalam periuk lain, didihkan air yang banyak (macam nak rebus pasta) bersama daun bay, garam dan minyak hingga mendidih, masukkan beras dan rebus hingga beras hampir masak, tutup api dan toskan airnya.
Bahan D
Choppeed coriander leave
Daun pudina
Gajus*
kismis*
bawang*
1/4 cmt serbuk kulit kayu manis*
capsicum* di goreng bersama hingga wangi
Sedikit pewarna kuning/ saffron
3- 4 camb minyak / ghee
sedikit air rebusan
Dalam periuk bersih lain yang besar,sendukkan separuh nasi yang dimasak separuh masak tadi dan ratakan menutupi dasar periuk.
Taburkan sedikit daun pudina dan coriander.
Layerkan dengan itik tadi memutupi nasi.
Tuangkan lebihan nasi tadi menutupi itik.
Tuangkan sedikit pewarna bersama sedikit air rebusan ke atas nasi.
Taburkan sedikit daun pudina, cover dengan aluminium foil dan tutup dengan penutup periuk.
Tanak seperti biasa dengan api yang paling kecil hingga nasi masak.
Bila dah masak terbalikkan periuk nasi tadi ke atas pinggan besar/ hidangan dan taburkan lebihan daun coriander, kismis/gajus/ bawang/capsicim goreng ke atas nasi.
Siap untuk di hidangkan dengan kuah pegemaran anda.
Selamat mencuba..di sini lydia hidangkan dengan sup itik dan beryani okra + kentang.
No comments:
Post a Comment