Friday, December 02, 2011

Sup Tulang ala Siam

Sup Tulang ala Siam


1/2 kg tulang rusuk- potong ikut suka
sedikit daging- potong cube
1 biji bawang besar- belah 4
1 biji tomato-belah 4
2 ulas bawang putih- dihiris halus
1 inci halia diketuk sedikit
bunga cengkih*
bunga lawang*
kulit kayu manis*
buah pelaga*
laad sulah
6-7 biji cili padi diketuk
1 batang serai- diketuk sedikit
1 biji limau nipis/lemon- diperah jusnya(ikut suka masam)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
air secukupnya
daun sup, daun bawang dan bawang goring secukupnya

Basuh tulang dan daging, toskan. Masukkan ke dalam periuk dan tambahkan air secukupnya hingga daging dan tulang tenggelam, rebus hingga empuk bersama halia dengan mengunakan api perlahan, untuk hasil memuaskan saya guna pressure cooker,(jimatkan masa dan tenagaku hehehe).
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah ratus* hingga wangi, tuangkan ke dalam periuk sup.
Biarkan sup mereneh dengan api perlahan, masukkan cili padi, bawang besar holland, tomato, seleri, serai dan garam.
Masukkan daun sup dan daun bawang yang dihiris.
Padamkan api apabila dan sendukkan sup ke dalam mangkuk dan perahkan air limau nipis. Taburkan bawang goreng jika suka. Sedia untuk dinikmati.
NOTE:- Kalu nak extra pedas atau masam tambahkan cili padi dan jus limau nipis/lemon.

No comments:

Post a Comment