Thursday, September 29, 2011

ROTI KENTANG.

ROTI KENTANG.
Hah! dah bertahun buat baru nak add N3..

Doh
135 ml air sejuk dari peti ais
3/4 camca teh garam
1/2 biji telur (kurang lebih 30g)
60 g ubi kentang yg telah dilecek (rebus dulu)
300 g tepung roti (hi protein flour)
3/4 camca besar susu tepung
50 g gula halus
2 camca teh yis
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner
Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit.

Kastard :-
3/4C susu segar
2cmb t.kastard
2cmb gula halus
1cmt mentega
1/2 cmt vanilla

Satukan susu, gula & tpg kastard. Kacau dgn wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambai pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.

ROTI KENTANG :- Isikan cream custard dalam beg plastik yg baru dan bersih. Gunting sedikit bucunya dan picit cream custard atas roti mengikut kreativiti masing2. Buat hingga habis dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment