Saturday, September 17, 2011

PASTRY POKOK DUIT.

PASTRY POKOK DUIT.



Resepi yang sedap, ranggup dan cepat. Tima kasih CMG atas kesudian berkongsi resepi yang sedap dan segera ni...

10 batang sosej
10 keping puff pastry bersaiz 4 inci x 4 inci
Kuning telur untuk disapu
Serbuk lada hitam
Sos cili/ tomato/ mayonise

Puff pastry dan sosej dibiarkan lembut sedikit pada suhu bilik, ambil sebatang sosej dan ukur dengan puff pastry tadi, canai sedikit puff pastry sehingga sama panjang dengan sosej.
Letak sosej di tengah2 puff pastry dan lipat dua, kemaskan hujung puff pastry.
Kerat hinnga putus sosej yang bersalut dengan puff pastry tadi sebanyak lapan bahagian sama besar.
Kemudian tolakkan satu potongan ke kanan, dan satu lagi ke kiri, buat keadah sama untuk potongan yang lain berselang seli sehingga habis/ ke penghujungnya.
Susun atas dulang pembakar.
Sapu sedikit kuning telur dan jika suka boleh tabur sedikit lada hitam. Bakar pada suhu 200C selama 20 - 25 minit, sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan bersama sos kegemaran anda.

No comments:

Post a Comment