Naik muak dengan arab foods tapi dek kerana laki nak makan terpaksa gagahkan juga..makanan arab actually senang je tak banyak songeh cuma yang menyongeh tu pekakasan yang oily membuatkan haku maleh nak cuci taim2 panas ni sebab ayo kat paip pon panas...
Ari ni masak ni jew untuk Mr Asben sebab nasik minyak semalam ada lagi so jimatlah masaku yang tak bizi ni siket
DAGING/KAMBING MASAK TOMATO ALA ARAB (LAMHA BIL TOMATOM/ BANDORA)
Ingredients:-
750g daging
3cmb minyak canola-untuk menumis
1 biji bawang besar-dadu halus
2 biji bawang putih-cincang halus
1/2 cmt ginger powder
1 helai daun bay
1 biji loomy/dry lemon
1 batang kulit kayu manis
2-3 biji cardamom pods-pecahkan sikit
1/2 cmt lada hitam powder
1/2 cmt arabic mixed spices
Garam secukup rasa
2-3 biji kentang-potong 6
1/2 tin kiddney beans
1 batang carrot- didadu besar
4-5 biji fresh tomato-diblend
1-2 cmb tomato paste
Air secukupnya
1/2cawan corainder leave-cincang halus
Preparations:-
Tumis bawang hingga transparent, masukkan bunga cengkih, cardamom, kulit kayu manis, arabic mixed spices, cumin dan bawang putih, biarkan hingga naik bau. Masukakan daging dan lada hitam, goreng sebentar hingga keemasan/ hampir kering air daging. Masukakan tomato yang diblend bersama tomato paste, daun bay dan air secukupnya dan daun bay, rebus hingga daging benar empuk/ lembut. Masukkan kentang dan biarkan hingga kentang empuk dan air hampir ketring, masukkan garam secukup rasa, kiddney bean serta corainder leave (tinggalkan sikit untuk tabur) dan masak hingga kering dan hidangkan bersama roti pita arab atau nasi.
Selamat Mencuba!...
No comments:
Post a Comment