Har-hari masak,dan kadang kala tu sampai tak tau nak masak apa lagi..Lunch ari ni senang sangat2 sumer ready made jew...masak campak-campak dah boleh makan. nak makan nasi malas takut bertamabah comei so kenalah makan roti...... Bako ayam dalam oven, cream mushroom soup dan kentang goreng
serta roti Perancis dah kira ok la asal kenyang perut. Ayam tu wat half jew sebab almaklumlah 2 mulut jer nak soru. Ayam ni dah kena make up/marinate more the 48 jam sebab terlupa nak masak...(ada ka org dah marinate boleh lupa nak masak..kronik kes), semalam lepas abis solat subuh dan buat taufufa ingat nak buat lunch grill mutton, bukak esbox nak amik mutton tu teringat ayam so kira selamat la, tak yah nak kotorkan tangan nak touch up kambing.....tak banyak keroje. Best pulak rasanya sebab marinate terlalu lama,semua rempah ratus meresap 100% dan proses membakar pun cepat.
Ayam oven
1/2 eko ayam
garam secukup rasa
1tsp yogurt
1tsp lemon juice
*1 biji bawang putih-tumbuk hingga halus bersama..
*1 biji bawang beso-tumbuk hingga halus
*1 inch halia-tumbuk halus
1/2tsp tomato paste
1/2tsp tummeric
1/2tsp all spices
1/2tsp cumin
1/2tsp anise seed powder
2tbsp olive oil
Preparation:-
Bersihkan ayam dan merinatekan dengan semua bahan di atas.
Lepas marinate terus jer masukkan ayam tu ke dalam oven bag/ aluminium foil
yang dibuat macam beg/pocket dan simpan dalam peti ais semalaman dan keesokan harinya, keluarkan dari peti ais dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20-25 minit bergantung kepada oven masing-msaing. 5 minit terakhir buka oven bag/aluminium foil dan grill dengan api atas selama 5-10 minit sehingga keperangan. Hidangkan panas bersama salad, cream soup dan roti, lagi sedap kalu makan ngan garlic bread...
Kite tak sempat nak buat sebab dah kebulo nak makan sebab tak breakfirst..
No comments:
Post a Comment