Kalau anda berbuka puasa di rumah orang- orang Arab sup ni memang sentiasa ada sepanjang bulan Ramadan...Sup/shorba dalam bahasa Arab ni amat popular pada bulan Ramadan bagi negara- negara BALADI SHAM (Jordan, Syria, Lubnan dan mungkin juga Palestine) dan menjadi hidangan wajib sebagai pembuka selera sewaktu berbuka puasa setiap hari. Sup/shorba ni selalunya dijadikan hidangan awal sewaktu berbuka, ia dihidangkan bersama taburan roti goreng di atasnya (roti pita arab yang di potong kecil- kecil dan digoreng garing ala keropok). Tapi AWAS kalau sapa- sapa yang ada gastric/ angin tu ..mula berbuka terus hirup sup ni tiap hari mau kembong perut dibuatnya..
Alhamdulillah suami saya tak request saya masak sup ni tiap hari dalam bulan Ramadan sebab seleranya juga dah tak jadi 100% macam orang arab lain, hanya sebulan 2-3 kali jer saya buat..
SHROBA ADDAS (Lentil Sup)
Bahan-bahanya:-
1 cawan kacang dhal
1 labu bawang besar-di dadu kecil
3 ulas bawang putih-dicincang halus
1 cmt all spices
1 cmt cumin
1/4 cmt serbuk lada hitam
4 cwn air
1 kiub parti ayam MAGGI
Garam secukup rasa
How to prepare:
Rebus semua bahan hingga hancur, lebih kurang 1 jam di atas api yang perlahan dengan periuk ditutup sedikit (tu guna cara tradisi..tapi bagi yang rajin nak mencuci pekakasan tu senang jer,lepas dah agak- agak dhal dah lembut, blend je kejap dhal tu dan masukkan semula ke dalam periuk dan masak semula atas api 5-10 minit hingga mendidih. Tapi ingat kalau ada daging tu asingkan dulu jangan blen jer semuanya nanti patah blender tu kalau di buatnya dagin yang bertulang..saya tak jamin..) Hidangkan panas bersama taburan roti pita arab goring di atasnya. Sup ni pekat macam creamy sikit tapi memang sedap..
Note:- Kalau nak lagi sedap boleh masukkan daging/ tulang..rebus bersama addas/ dhal.
Lentil soup is recognized as a highly nutritious, particularly good source of protein, dietary fiber, iron and potassium.
No comments:
Post a Comment