Alahai boringnyer lah tak tau nak buat apa untuk dinner.
Puas dok skodeng resepi-resepi lama tiba- tiba 'ting!!!...' dapat idea nak buat focaccia. Roti ni memang paling simple giler la, tak yah penat nak uli lama-lama, dah tu lembut dan berkhasiat kerana hanya guna Olive Oil jer. Saya buat base focaccia dan add in sikit apa- apa yang patut ikut apa-apa je yang ada kat dapo tu..Selalunya saya buat plain focaccia dan bila nak makan kenalah susun a few pinggan kat ateh meja seperti sayur-sayuran(salad),oilive, cheese,luncheon dan apa-apa saja yang sewaktu dengannya ..
Disebabkan 2day mood 'M' ( MALAS) melanda, boring asyik kena cuci pinggan banyak-banyak saya pun TRYlah cari other alternatif, maka jadilah Focachia ni ala- ala sandwich gitu.
Pestaim buat terdetik dalam hati, takut gak kalu tak jadi kenalah masak dinner sekali lagi dan bertambahlah keroje teman, tawakal pada Allah je dan alhamdulillah tak sangka menjadi dan sedap paulak tu, so lain kali boleh buat lagi dengan kepelbagaian inti kat dalam tu.
Jom lihat resepi saya kat bawah tue:-
Bahan-bahanya:-
250g tepung roti
50g tepung gandum
1cmt yeast
1cmb gula
Secubit garam
170g Air suam
2cmb minyak zaitun
*bawang besar-cincang halus
*bawang putih-hiris nipis
*Oregano
*Daun Parsely-cincang halus
*Buah zaitun-cincang halus
Chicken luncheon-hiris nipis/lebar
Minyak zaitun -untuk sapu diatas roti
Chicken Luncheon-hiris nipis & lebar
Minyak zaitun
Cara-cara
1.Campurkan yeast dan gula ke dalam air suam, biarkan berbuih.
2.Campurkan kedua-dua tepung(tepung gandum je pon tak pe..saya guna tepung roti sbb kehabisan stok tepung gandum..) ke dalam mangkuk adunan, masukkan garam dan gaul rata. Masukkn campuran yeast yang berbuih tadi sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal. Kalu tak cukup lembut tambah air suam.
3.Masukkan 2cmb minyak zaitun dan uli untuk beberapa minit dan ketepikan.
Adunan ni tak perlu di uli lama, sekadar sebati & sekeliling mangkuk adunan tu clean dah cukup.. Pas tu biasa la tutup doh tu dengan dengan tuala lembab, biarkan ianya naik 2x ganda. (Saya masukkan doh tu ke dalam oven je supaya cepat naik sebab kesuntukan masa..INGAT!!!!..oven yg tak on apinya..)
4.Ambil doh dan bahagikan kepada beberapa bebola kecil mengikut saiz yang anda sukai. Saya bahagikan kepada 6 bebola kerana nak buat 3 set Focachia..biarkan doh rehat untuk 10 minit lagi..
5.Canaikan doh memanjang lebih kurang 4inci lebar x 7inci panjang (tiap satu)..susunkan luncheon dan taburkan sedikit keju cheddar dan tutupakn dengan lapisan doh yang satu lagi. Klim/ tutup kemas tepinya supaya keju tak tersembur keluar, nanti comot lak baking tary.
6.Susun atas loyang yg dilengserkan dengan sedikit minyak zaitun. Ulang langkah 5 hingga habis dan biarkan doh rehat untuk 15 minit dan taburkan bawang besar, bawang putih, buah zaitun, daun parsely dan oregano keatas doh Focachia.
7.Taburkan keju mozarella & keju Cheddar di atas bahan tabur tadi dan letakkan beberapa titik minyak zaitun di atasnya, biarkan 10 minit lagi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20-25minit bergantung kepada oven masing-masing hingga cheese dia ats tu keperangan.
8.Keluarkan dan hidangkan panas-panas. lagi sedap di hidangkan bersama cream chicken soup/ mushroom cream soup..Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment