Tuesday, September 25, 2012

KUIH BINGKA SEKUT CREAM CRAKERS




My breakfirst today..dah lama dok perap resepi Yatie ni kat my folder..akhiran hari ni jadi gak..memang sedap dan lemak je. Dah le tu senang lak nak membuatnya..masuk dalam blender, blend je siap untuk dibakar..
Thakns Yatie for the kue yang simple dan sedap ni. Resepi kat bawah, apa lagi jom buat!.

Kuih bingka crackers

140 gm biskut cracker (biskut lemak)
85 gm tepung gandum
1 cawan gula pasir
3 biji telur
710 ml santan
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu kecil pandan paste atau pewarna hijau
Secubit garam
Sedikit bijan unutk tabur
Panaskan oven suhu 180 C.
Lengserkan loyang dengan minyak.
Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
Tuang ke dalam loyang,taburkan bijan jika suka.
Panaskan loyang yg di sapu minyak terlebih dulu dlm 3 minit, baru tuangkan adunan.
Bakar selama 1jam/sehingga keperangan.
Sejuk dan hidangkan.

4 comments:

  1. Replies
    1. memang sedap..lemak berkerim disukai my hb si pak arab pon :)

      Delete
  2. Sukalah resipi ni sebab mudah je, insyaAllah nanti boleh cuba. Tq Lydia. :)

    ReplyDelete
  3. silakan mencuba kak..greeekkk dlm blender siap..tapi lydia buat tak cantik sbb acuan tak ade..pakai apa yg ada jer

    ReplyDelete