Tuesday, January 17, 2012

NASI AYAM HUJAN PANAS

NASI AYAM HUJAN PANAS DI KUWAIT..


N3 semalam tak sempat nak post sebab kurang sihat. Sejuk- sejuk ni pon migrain... Dah la tu perut lapar nak makan itu ini tapi mulut tak lalau nak makan dan badan pulak malasnyerrrr.....
Dalam kemalasan ni lak sister in law call nak datang umah, dia siap pesan jangan masak apa-apa pon saja datang nak lepak- lepak jer. Dah adat kita orang melayu kalau orang call nak bertandang takkan nak jamu teh O' kot.. Kalu datang mengejut tu nasib ler kan, ni dia call so kenalah prepare omething yang boleh dimakan.. My hb pesan masak la makanan yang dia orang suak sebab dia tahu adik beradiknya bukan leh terima sebarangan makanan... FENIN!!!.. Trade mark lydia dalam family arab ni Bake macaroni bachemel la..bosan jer denga. Lunch time buat nasi ayam, saja gatal nak buat ala nasi minyak hujan panas keler maler ni dan masak extra sikit kot ada budak-budak datang malam nanti sudi nak jamah..
Selain tu Lydia gak buat sedulang Lasagnia..habis licin tak sempan nak pose, buat puding jagung karamel, agar- agar bandung dan apam seri ayu..semua laku abis, alhamdulillah tak sia- sia kepenatanku terbalas gak..
Jom layan resepi nasi ayam yang simple nie..

Nasi Ayam Hujan Panas
3 cawan beras basmathi – rendam 30min bersama garam dan toskan
41/2 cawan air - sukatan air bergantung jenis beras basmathi
1 buku kiub pati ayam MAGGI
1 inci halia
3 ulas bawang putih- dicincang halus
Rempah tumis - Kayu manis, bunga lawang, pelaga
3 sudu besar minyak masak-*guna olive oil
Pewarna (merah/kuning/hijau)
Panaskan minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis, halia dan abwang putih.
Kacau sebentar, masukan beras bersama pati ayam dan goreng beras transparent dalam 2-3 minit.
Masukakn air panas dan masak nsi seperti biasa.
Bila hamper kering airnya , titiskan sedikit kaler yang disukai pada lubang air, jangan di kacau/ gembur, biarkan hingga nasi masak.
Bila nasi dah masak padamkan api dan biarkan dalam 5 minit baru di gemburkan nasi supaya mendapat warna yang cantik.

Sup Sayur
1 bji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 inci halia* di blend bersama
Lobak merah
Bunga kobis-potong ikut suka
minyak untuk menumis
Air rebusan ayam
garam secukup rasa
daun bawang
daun sup
bawang goreng
Rempah Tumis:-
Kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga
Tumiskan rempah tumis dgn sedikit minyak dan masukkan bahan yg diblend, tumis hingga naik bau.
Masukkan air rebusan ayam dan masukan sayur-sayuran, biarkan hingga masak dan perasa dengan garam.
Bila dah masak padamkan api dan taburkan dengan daun bawang, daun sup serta bawang goreng.

Bahan Untuk Ayam
2 camb sos tiram
3 camb kicap lemak manis
2 cmb sos BBQ
2-3 cmb minyak zaitun
garam secukup rasa
Ambil ayam dari rebusan sup dan toskan.
Campurkan kicap lemak manis, sos tiram, sos BBQ dan garam serta minyak zaitun dan lumrkan rata pada ayam.
Perapkan selama yang anda suka dan bakar dalam oven hingga keperangan.

bahan Sos (tak buat sebab tak de sapa yang makan pedas)
3-4 btng cili merah*
2 ulas bwg putih*
1cmb gula- blend *
sedikit air rebusan ayam*
sedikit cuka jika suka
Masak dlm periuk, masukkan sos, gula dan garam.
Didihkan sehingga kuah agak pekat dan matikan api.

Bahan hiasan
Daun salad/ Timun/ Tomato

4 comments:

  1. Assalamualaikum...
    sedapnya nampak nasi ayam ni...boleh try gak ni...
    salam perkenalan dari wan yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam..nasik ayam basmathi..hihihi..silakan mencuba & salam perkenalan Wan Anita :)

      Delete
  2. Assalam Lydia cayanggg...hahaa tu diaaa..org duk Kuwait sibuk masak menu Malaysia, org Malaysia skrg duk kemaruk nak makan yg arab punya...habis menular sana sini menu nasi arab la, nasi kabsa la, mcm2...hehhehe.. Cantik sungguh nasi ayam hujan panas mu ituuuu..mintak sepinggan tuk akak ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam..malu ar..nasik kita tak secun & sesedap akak..ni saja buat kelainan..my hb nk makan nasik yg berminyak jer..bosan tapi apa kan daya..

      Delete