Thursday, September 08, 2011

KEK PUDING KARAMEL LAGIII..versi rainbow




Kek Puding Karamel lagii..(saiz 7x7)

A-
3 camb gula (buat gula hangus)
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan,biar gula hancur dan warna tukar jadi browning. Offkan api dan ketepikan.

B- Bhagian Atas
1/2 tin susu cair (boleh tmbah kalu nak karamel tebal cikit)
70 gm gula kastor
1/2 cmt esen vanila
3 biji kuning telur(kalu tambah susu cair,tambah kuning telur..agak2 la)

C- Lapisan Kek
140 gm tepung gandum
70 gm gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air biasa
1 cmt baking powder
45 ml minyak massk

D- Merinque
6 biji putih telur
70 gm gula kastor
1 cmt krim of tartar
Kacau semua bahan B perlahan-lahan, jangan bagi berbuih, nanti tak cantik karamelnya. Tuangkan ke dalam loyang yang ada gula hangus tadi.
Pukul bahan C sampai gebu. Bahan D dipukul hingga benar- benar kembang bila kita terbalikkan dia tak jatuh.
Campurkan adunan C dan D, kaup balikkan menggunakan senduk hingga sebati. Bahgikan kepada beberapa bahagian yang korang suka nak buat warna.
Masukkan ke dalam loyang tadi berselang warna dan bakar cara Double Boiling selam 60 minit pada suhu 180C.
Bila dah masak, angkat dan rehatkan selama 10 minit baru diterbalikkan kek tu di atas pinggan.
Masukkan ke dalam peti sejuk, lepas beberapa jam baru keluarkan dan boleh la ngap makan sejuk2 sedap...tahan dalam 5-6 hari dalam es box.

No comments:

Post a Comment