Friday, September 16, 2011

APAM BLOSSOM MEKAR

APAM BLOSSOM MEKAR (50 biji papercup kecik +-)


My feberet apam ni dah lupa dapat dari mana sebab dah lama sangat. Kepada penyumbang tu terima kasih dan maaf atas kelupaan ku ini..
Memang gebu, lembut dan harum...mekar berkembang gitu..Yang best bagi kat sister in-law makan, dia tanya kek apa tak berminyak..apa lagi aku goreng la kata kek untuk DIET, masing- masing berebut- rebut nak makan konon kek diet hahahha..

200gm gula (kemanisan tu ikut suka..saya tak suka manis)
2 biji telur, grade A
1 cmt esen vanilla
200ml fresh milk
300gm tepung gandum
1 cmt ovallate
Pewarna -ikut suka
Paper cup secukupnya


Panaskan kukusan, bungkus penutupnya dengan kain untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas apam nanti.
Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu/ putih. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi. Masukkan ovallate dan pukul lagi. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian (ikut pewarna yang diinginkan
Masukkan pewarna pada setiap bahagian adunan tadi, kau pbalikkan hingga warna sekata.
Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya). Letakkan paper cup ke dalam acuan cawan lompang dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut berselang seli warnanya dan ambil pencukil gigi yang bersih pusingkan 1-2 kali untuk membentuk sedikit marbelnya.
Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup), dengan api yang paling kuat, kalu api slow nanti apam tak mo senyum/ merekah.
Tarraaa.. Siap untuk dihidangkan sebagai minum petang ataupun sarapan pagi.

No comments:

Post a Comment