Iftar day 1
Hari ni 1st day of Ramadhan..tak tau nak masak apa..dalam hati terbayang- bayang keseronokkan MENUNJUK-NUNJUK kat bazar Ramadhan,Malaysia. Tak yah ka beruban kepalaku nak fikirkan juadah, siapkan kepala agong dapatlah apa yang diidamkan. Nak tak nak kenalah gagahkan diri masak melayan nafsu sendiri dan suami sebab kat sini manalah ada bazar. Kadang kala ras macam tak berbaloi masak sebab makan berdua ciput je..tapi penant FUH!!!..
Tak pe lah aku buat kerana tanggungjawab dan tekak aku juga nak makan kalu suruh suami belikan sure benda yang sama dan bukan taste aku..
Meh skodeng menu aku hari ni...
Pergh macam tak caya aku leh buat semua ni sendirian...
View my full set Iftar
Awameh/dumpling..bukan cekodok ye..hahha tak cun! Lama tak buat so tangan tu keras nak membulatkanya..
Soup kambing with arab spices
Okra with tomato
Chocolate Puding Caramel
Fruits salad
Nasi bryani ni kalu nak buat kena memerlukan KESABARAN yang tinggi dan past tu sure PENAT banyak tapi hasilnya sedap beb!. Ni pon buat setahun beberapa kali jer..sebab banyak kroje past tu nak membasuh dan mengemas sebab tu Lydia katakana perlu kesabaran yang tinggi. Tapi bagi cik kak kita yang ada X-sisten tu ok la..bagi yg solo macam I mati la…
Sometime mende2 yang mustahil pon terpaksa buat sebab TERINGIN dan TERPAKSA nak makan ikut taste sendiri, kat sini mana ada bryani yang best macam kat Malaysia. Pun gitu nasi bryani Lydia ni tak ler sama macam kat kedai/ restoran2 mamak kat Malaysia, Lydia terpaksa tolak, darab, bahagi dan tambah nak ikut tekak suami gak. Salah masak kang tak abis cik tong yang kenyang & nanti kita yang sedih sebab dah berhempas pulas masak tetiba kena buang… huhuhu
So prinsip Lydia senang jew kalu bab masak ni...ikut tekak sendiri jangan peduli tekak orang lain, tapi kalu ada yang nak tumpang makan tu lain la kena la gift and take,tak gitu??. Jom tengok resepi saya..
Nasi Bryani My Way.
No comments:
Post a Comment