Saya hidangkan nasi ni dengan AYAM DENDENG, 1st tai buat ayam ni memang best cuma saya tak letak gula melaka takut Big Boss tak makan dan saya gantikan dengan sikit kicap pekat manis dan kicapa masin. Saya test power masakan ni..so saya masak 1/2 ayam jer takut tak laku. Big Boss makan tak complain so kira ok latu leh wat lagi..hheheheheh. Apa-apa pun memang best Pak Engku and thanks for the recipe..
Note:- sebab buat 1/2 ayam, so segala bahan2 pun 1/2 je la ya!!!..
AYAM DENDENG- By: Pak Engku
1 ekor ayam - dipotong 12 (saya buat 1/2 jer..)
100 gm bawang goreng
2 ketul gula Melaka (saya gantikan 1cmb kicap pekat manis & 2 cmb kicap masin)
2 sudu makan air asam jawa garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar dan Tumis
5 tangkai cili kering - digoreng dan dikisar (ita tambah 5 tangkai lagi supaya pedas sedikit)
10 ulas bawang merah - dikisar
2 inc halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
5 biji buah pelaga
3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
Ayam digoreng seketika dan angkat. Tumis buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. bila sudah kekuningan, masukkan bahan kisar. Bila sudah naik baunyer, masukkan air asam jawa dan juga gula Melaka. Masukkan garam dan gula secukup rasa.Masukkan ayam dan gaul rata. Bila ayam telah masak sepenuhnyer barulah masukkan bawang goreng. Biarkan hingga kuah kering dan bolehlah diangkat untuk dihidangkan. Wangi betul ayam ni..next time akan buat lagi.
No comments:
Post a Comment