Tuesday, May 17, 2011

TAUHU/ TOFU

TOFU/TAUHU
Nie ler ghope bekas yang ANNA guna untuk buat tofu..
Perghhhhhhhhhhhhh...macam tak caya ANNA sudah pandai baut tofu..
Mai cek mai sapa nak oder siakan silakan yek..hhehe....(mati haku kalu ada yang nak oder). Rasanya memang macam tofu kat Malaysia cuma tak masam dan yang penting rasanya benor-benor fresh..tenkiu empunya resepi kat MyResepi..dapat 4 ketui tofu yang sama saiz ngan tofu kat Malaysia yang 4ketui sehengit!..

Kalu tak caya saksikanlah sendiri...Dan inilah hasilnya..
Aikkk..awatnye 3 ketui? Mana P? Ooooo..seketui Cek dah goreng, bukan apa TEST POWER..
Bahan-bahanya:-
1.5 liter air soya
1/4 cawan cuka
Panaskan air soya dalam periuk hingga mendidih. Tutup api, tuangkan cuka dan kacau sekejap. Tutup periuk selama lebih kurang 5 minit. Air soya akan curdle.
Ambik bekas plastik yg berlubang tepi dan bawah dan lapikkan dengan kain kasa.Tuangkan air soya yang crudle kedalam bekas tadi. Air akan keluar melalui lubang bekas ni. Lipatkan kain kasa untuk tutup tofu tadi. Letakkan benda berat di atas bekas tadi untuk mengeluarkan semua air. Tofu siap lebih kurang 20 minit.
Siap untuh dimasak mengikut citarasa anda. Kalau nak simpan masukkan dalam bekas yang berisi air dan simpan dalam peti sejuk.
NOTA: Resipi ini akan menghasilkan sikit je tofu. Kalau nak banyak baut le banyak, double or triple daripada resipi ni.
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment