This Blog dedicated to all viewers to share and try my recipes, to enjoy MY HOMEMADE cooking and baking from Middle East 2Ur house to all food lovers. 10Q very much 2all because viewing my BLOG, HAVE A FUN and PLEASE COME AGAIN. Shukran Jazilan.
Friday, May 06, 2011
ALI CAFÉ SWISSROLL
ALI CAFÉ SWISSROLL
BAHAN A :-)
2 putih telur- gred A
1/8 camca teh cream of tartar
35 gram gula castor
BAHAN B :-)
40 gram tepung halu/tepung gandum*
1/8 camca teh baking powder*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
20 ml minyak jagung
2 kuning telur- gred A
15 ml air
20 gram gula kastor
Secubit garam
1 Sacet Ali Café 4 in 1 instant coffee
Sedikit ceri hijau untuk tabur
BAHAN C :-)
2-3 cambca besar jem tin/ kegemaran
Panaskan oven pada suhu 180C, lenser loyang kek berukuran 8 inci x 8 inci dengan minyak, alas dengan baking paper, lenser juga kertas tu, ketepikan. Satukan semua bahan B dan kacau rata dengan whisk hingga sebati, ketepikan. Putar bahan A hingga kental, kemudian masukkan ke dalam adunan bahan A dan gaul dengan kaedah kaup balik hingga sebati. Tuang dalam loyang kek, ratakan, taburkan sedikit ceri hikau diatasnya dan bakar 15-20 minit, bergantung pada oven masing- masing. Keluarkan dari oven, terbalikkan kek dan buang kertas alasnya. Biar 5 minit, sapukan jem dan gulung kemas2. Sedia untuk dihidangkan.
Note:-Bahan C ( iaitu jem) boleh digantikan dengan whipped cream kalu suka tapi lepas sapu whipped cream tak boleh terus potong, simpan dalam peti sejuk lebih kurang 1 jam sebelum dipotong dan hidangkan.
Label:
Kek/Cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment