Salah satu resepi melayu yang amat simple dan paling Lydia suka. Bukan saja senang malah jianya berkahasiat lagi mudah nak disediakan. Campak- campak dah siap. Sesuai untuk yang berdiet pon. Rasanya masakan macam ni popular kat sebelah utara dan resepi ni lydia dapat dari ahsil menjadi PEMERHATI melihat my tok/opah/nenek/uwan memasak di dapur.. Simple sangakan? Budak kecik pon leh masak..
BENDI ASAM REBUS
bendi
bawang merah * -dimayang halus
bawang putih*
ikan bilis
asam keping (kalau tak ada guna air asam jawa,tapi kaler keroh sikit-lydia guna air asam ajwa sbb di sini tak ada asam keping)
garam (secukup rasa)
air
6 biji cili api (belah, tp x putus)-tak letak sbb tak suka
Dalam periuk, masukkan bahan *, cili, asam keping dan air,
Tunggu sehingga mendidih, setelah mendidih, masukkan bendi. kemudian, perasakan dengan garam. agak-agak bendi dah empuk, matikan api, sedia untuk dihidang
BENDI ASAM REBUS
bendi
bawang merah * -dimayang halus
bawang putih*
ikan bilis
asam keping (kalau tak ada guna air asam jawa,tapi kaler keroh sikit-lydia guna air asam ajwa sbb di sini tak ada asam keping)
garam (secukup rasa)
air
6 biji cili api (belah, tp x putus)-tak letak sbb tak suka
Dalam periuk, masukkan bahan *, cili, asam keping dan air,
Tunggu sehingga mendidih, setelah mendidih, masukkan bendi. kemudian, perasakan dengan garam. agak-agak bendi dah empuk, matikan api, sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment