I miss pasar malam & sure pasar malam pon miss me. Dah lama tak g pasar malam. Berbulan dah dok kepingin nak buat ayam percik,tapi lom sampai seru. Ari ni aku gagahkan hati buat ayam percik. Best giler, sedap giler sampai tak larat nak jalan..makan sesuka hati. Actually resepi ni dapat dari My Resepi kot, lupa sbb dah lama save..tapi biasa la Derhaka sikit ikut tekak dan barang yang ada kat umah tu.
Credit for my self, sebab tak rugi mancuba walaupun lepas tu penat kena bersihkan dapo akibat percikan minyak..huhuhu. Berbaloi baloi
AYAM PERCIK ala PASAR MALAM
1 ekor ayam- Potong 4, cuci, rendam bersama cuka & toskan
1 biji bawang besar
1 inci halia*
1 inci lengkuas* - di blend bersama
3 ulas bawang putih*
3 batang serai*
1/3 cawan gula
1 ketul kiun ayam MAGGI-hancurkan sikit
Cili mesin/ powder/ boh- ikut suka pedas
3 camb sos cili
1 camt serbuk kunyit
1 camt corainder powder
2 cmb minyak masak
1 cawan santan pekat
Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti. Bakar dan siap untuk menjamu selera.
No comments:
Post a Comment