Friday, August 26, 2011

BISKUT KELAPA


Biskut yang simpel dan sedap. bau Aroma kelapa kering tu ahrum harum semerbak satu rumah bila bakar..tapi bagiku la kaler dia pucat macam demam jer sikit, len kali rasanya nak buat nak try add sikit tepung kastard bagi yellowish agaknya mesti cun kan?..lain orang lain la pandanganya pepandai jer nak ubah.. :-))

BISKUT KELAPA
80 gram kelapa kering
35 gram serbuk badam
225 gram tepung jagung*
150 gram tepung gandum*
1/2 cmt baking powder* - *satukn dan ayak
1 biji telur
130 gram gula aising - ayakkn
1/2 cmt esen vanilla
150 gram butter
Hiasan- 1 kuning telur/Ceri merah/Ceri hijau (aku tak de)/Kelapa kering
Satukan kelapa kering, serbuk badam, tepung jagung, tepung gandum dan baking powder, gaul sbati dan ketepikan. Pukul telur, gula aising dan esen vanilla hingga berkrim dan masukkan adunan tepung sedikit- sedikit hingga habis, taim ni adunan jadi seperti serbuk roti. Masukkan butter sedikit- sedikit dan gaul hingga jadi doh yang lembut, bulat2kan kpd beberapa bahagian. Ambil satu bahagian dan canaikn setebal 1/2 cm, terapkn ikut acuan yg digemar, buat sampai abis. Sapu kuning telur atas biskut, taburkan kelapa kering sedikit dan letakkan ceri merah dan hijau, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 15-20 minit, ikut oven masing- masing. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment