BISKUT MAKMUR
Hidup kat perantauan ni bukan senang nak cari bahan masakan melayu yang 100%. Kena guna otak sikitlah kalu nak masak, alkisah begitu jugalah dengan biskut ni... telah ku ubah suai intinya mengikut apa yang ada kat pantry tu. Kacang tanah ni pon satu, taim kita nak dia tak der so almond senang cari dan sentiasa ada je menghuni bersamaku kat umah so aku tukarlah sikit. Rasanya lagi sedap dari kacang tanah.. Try la kalu tak caya. Cuma rupanya kureng cantik..MALAS melanda buat ja beso- beso cepat sikit. Masa mula- mula tu bukan main comel dah lama boring kat dapo sorang- sorang..nah! hamik ko..
300g tepung gandum - goreng tanpa minyak sebentar, biar sejuk & ayakkan
50g gula castor
125g minyak sapi - dicairkan - sejukkan
Intinya:-
Kacang tanah - goreng tanpa minyak & kisar kasar (aku ganti almond)
Gula aising secukupnya
Campurkn tepung gandum dan gula, gaul rata. Tuangkan minyak sapi, gaul dan uli sebati. Ambil doh lebih kurang 10 gram, bulat- bulatkan, leperkan dan isikan sedikit kacang tanah/almond, bulat- bulatkan semula dan susun atas loyang pembakar, buat sampai abis. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 15-20 minit. Sejukkan dahulu. Golek- golekkan biskut atas gula aising dan letakkan atas papercup, buat shinnga abis dan simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment