Monday, June 03, 2013

APAM MINI GULA HANGUS


Assalamualkum.. salam sejahtera semua. Diam tak diam dah masuk Rejab, ni bermakna Ramadhan makin hampir. Moga Allah panjangkan usia kiat untuk bertemu Ramadhan dalan tahun ni dan mudah- mudahan Ramadhan ni mejadi the best posa buat kita.

Sana sini kat Fb orang dok post apam, lydia pon tak terkecuali minggu ni mengapam lagi sebab minggu lepas buat apam mekar tak mo mekar. Ni lydia dapat resepi hasil skodeng umah Pak CMG beberapa tahun lalu. Pon gitu dah dua kali lydia buat guna resepi ni memang sedap je tak rugi, menjadik je in sha Allah.
Meh tengok resepinya, maybe ada sikit perubahan caranya tapi bahan- bahanya tetap sama.. halakan yer CMG..
APAM MINI GULA HANGUS2 biji telur
3/4  cawan gula pasir
3/4 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 camb butter
2 camb susu pekat manis
3/4 camt soda biarbonate
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camca teh esen vanilla

1/4 cawan gula pasir 

Dalam periuk yang dibasahkan sedikit, masak gula pasir hingga menjadi karamel. (ikut suka nk hitam mcm mana)

Bila dah dapat caramel yang dikehendaki warnanya, tuang air slowly, kacau rata dan masak hingga karemel tadi larut/ cair bersama air, off kan api masukkan butter, gula yg 1/4 cawan, kacau sikit dan sejukkan.
Dalam blender satukan susu pekat manis, telur, baking soda, vanilla dan minyak, putar hingga semuanya sebati. 
Masukkan karamel dan blend lagi sehingga sebati.
Masukkan tepung dan blend lagi hingga sebati.
Tapiskan dan biarkan adunan rehat selama 10-15 minit.
Masukkan dalam acuan apam, 3/4 penuh. 
Kukus 15 minit atau hingga masak mengikut saiz acuan apam anda.
Sedia untuk di hidangkan untuk sarapan atau minum petang.

No comments:

Post a Comment