Sunday, January 20, 2013

Ikan Merah Kuwait Masak Tauchu


Dah lama tak makan ikan masak taucu. Dulu masa kat Malaysia memang selalu suruh My Mom buat masak tauchu sebab masakkan ni cepat lagi sedap dan diminati seisi keluarga. Lydia mula mengenali masak tauchu ni masa dok Kat Kampar, Perak sebab di sana ada ramai cina dan dari situlah bermacam- macam makanan yang tak pernah Lydia makan masa tinggal ngan Tok Wan dan Tok kat Perlis Lydia makan. Bila dok Kuwait ni lagilah payah nak dapat tauchu, ni pon ihsan kawan Kak Sharifah Mahanim yang bagikan sikit, so Alhamdulillah dapatlah makan masak tauchu setahun 2-3 kali..hahhahaaa..kena kedekut sikit nanti abis payah. My husband lak memang sah- sah la tak makan macam ni. Selalu beli ikan asyik lupa je nak masak ni, kadang- kadang terbayang- baying nak buat bila sampai masanya masak lain. Hari ni fenin fikirkan nak makan apa dan masak apa. Dok terbayang something yang easy, cepat dan sedap serta tak payah masak macam- macam.. Teringin nak makan masak tauchu tapi M-A-L-A-S la pulak nak goring ikan tapi rasa sedap makan ngan nasik panas- panas gitu jer..emmmm ni tak boleh jadi ni, kena masak jugak. So cepat- cepat bangun tinggalkan laptop terus g dapo mulakan operasi masak. Since kat dalam fridge ada stok 2 ekor ikan merah, so jadilah Ikan merah masak taucu. Tengok bahan-bahan nye dia bawah ye, ni ala-ala malas dan tak pandai masak..huhuhu


Ikan Merah Kuwait Masak Tauchu
2 ekor ikan merah – di perap bersama garam dan kunyit dan digoreng garing
1 camb tauchu yang dah hancur (kalau pakai yang kasar kena tumbuk)
1 cawan air (ikut suka nak banyak mana kuah)
1 bawang besar – hiris halus
2 bawang putih – hiris nipis memanjang
1 inci halia– hiris halus memanjang
1 biji lada– di belah 2 tapi jangan sampai putus
1/2 batang carrot- dipotong memanjang
Sedikit bendhi
Air asam jawa/ jus lemon secukup rasa

Panaskan minyak, tumiskan bawang dan halia hingga naik baunya.
Bila terbit baud an bawang layu, masukkan taucu dan kacau sebentar.
Masukkan cili biarkan sebentar dan masukkan carrot serta bendhi (jika suka kalu tak suka gantikan ngan timun), kacau hingga mesra.
Masukkan air dan air asam jawa/ jus lemon, biarkan sehingga mendidih sehingga bendhi masak.
Offkan api tuangkan kuah tauchu pada ikan goreng tadi dan sedia untuk dihidang
Note:- Kalau masak taucu, JANGAN boh garam sebab dah masin.


Sesekali pekena makan lauk cengini memang sedap..kalau dapat makan ramai- ramai lagi bestkan?

No comments:

Post a Comment