Friday, September 16, 2011

MY LAKSA UTARA

MY LAKSA UTARA



Hidangan wajib my family kat Malaysia, tak kira bila masa aje... Kadang kala kalau tak de laksa, leh gak gantikan ngan bihun/meehoon yang dicelur.
Dah lama tak makan tapi alhamdulillah ada sepeket laksa kering pemberian kawan tu leh gak buat pengubat rindu kat My Mom. walaupun tak pandai tapi atleast sekarang TERPAKSA pandaikan diri buat nye sebab nak layan tekak sendiri. Memang tak pernah buat pon, selalunya My Mom yang buatkan tapi kini..huhuhuhu..Padan Muka Haku!!!...
Pengalaman me'laksa untuk pertama kalinya...rasa macam susah, bagiku yang susah adalah part nak asingkan tulang dan isi jer yang lain no problem, tapi sekali dah buat...mak aihhh senang giler sebab semua main campak jer dalam satu periuk....senang kan!!!...

Bahan rebus
1 kg ikan kembung atau sardin
3 keping asam keping
1 cmb garam
air secukupnya untuk merebus ikan.
Resbu semua bahan di atas hingga masak.

Bahan Kisar
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 ibu jari belacan
cili kering secukup rasa

Bahan Lain
4 keping asam keping
3 kuntum bunga kantan
2 genggam daun kesum

Bahan Hiasan
Telur Rebus
Daun Salad
Cili Merah/Cili Padi
Bawang Merah
lemon/ limau nipis/ limau kasturi
Sediakan periuk untuk kuah, asingkan tulang dan isi ikan dan kisar ikan yang direbus tadi dengan sedikit air (kalau rajin tumbuk pun ok tapi penat la). Asingkan isi dengan tulang betul2, yang part isi tu tak yah tapis,tapi masa blend bahagian tulang/kepala tu kenalah tapis jadi takderlah kes tercekik.
Kemudian campurkan juga bahan yang di blend tadi (bawang+ cili+ belacan) ke dalam periuk berisi ikan yang dikisar tadi.
Campurkan juga asam keping, garam, bunga kantan (belah 4) dan daun kesum ke dalam periuk, renihkan dan tambahlah air mengikut kepekatan yang disukai.
Didihkan lebih kurang 15-20 minit kemudian matikan api
Hidangkan dengan bahan hiasan seperti telur rebus yg dibelah 4...bawang merah + daun salad + lemon/limau kasturi/limau nipis + cili merah/cili padi yg telah dihiris halus.

No comments:

Post a Comment