Sunday, February 05, 2012

TENDERIZER BEEF MARINATE WITH BLACK PEPPER

I Love steak..atau apa je daging bakar..
Lydia boleh makan sekilo dagin sorang..hahahhaaaa..ngalahkan rimau.

TENDERIZER BEEF MARINATE WITH BLACK PEPPER
1 kg tenderizer beef
2 ulas bawang putih - ditumbuk
serbuk lada hitam
sedikit kicap cair
Worcestershire sauce

minyak zaitun
3 camb butter
garam secukup rasa
tepung jagung
air secukupnya
2 biji kentang sederhana besar
1/3 cawan susu segar (+-, ikut saiz kentang)

Marinate daging dengan serbuk lada hitam dan minyak zaitun selama beberapa jam atau semalaman.
Masukkan daging dalam heavy non-stick pan dan tutup.
Masak ke dua-dua belah hingga goldeh brown, selama 5 mint setiap bahagian dan sebelum mengalih taburkan sedikit garam baru alih bahagian lain.
Bila kedua belah daging dah golden brown, masukakn daging ke dalam oven yang telah dipanaskan (180C)dan tutup dengan aluminium foil dan masak lebih kurang 30 minit.
10 minit terakhir buka aluminium foil dan masak seperti biasa hingga keperangan atau hingga daging masak.
Angkat dan ketepikan daging yang dah masak.
Dalam non stick heavy pan daging tadi masak bawang putih hingga naik bau dan masukkan soya sos, Worcestershire sauce dan serbuk lada hitam, kacau sedikit hingga mendidih dan masukkan sedikit bancuhan tepung jagung biarkan seketika hingga mendidih sekali lagi, tutup api dan tapiskan.

Untuk mashed potato:-
Rebus kentang hingga empuk dan lembut.
Toskan airnya dan lenyek segera sementara masih panas.
Masak dalam periuk mentega dan susu(kalau nak lembik,tambah susu).
Potong daging nipis-nipis atau ikut suka, susun atas plate, tuang sos atas daging dan letakkan mashed potato yang telah siap dan sedap dimakan bersama dengan sayur rebus.

No comments:

Post a Comment