Saturday, May 25, 2013

ARABIC GRILL CHICKEN MY WAY

Hari ni malas nak makan nasi, dah bosan dok makan nasik sesekali tukar selera jadi musang ratah ayam lak..hehhehe.. Buat ayam bako memang sedap, tambah lagi makan panas- panas dicicah dengan mayo bawang putih homemade memang mebuka selera. Tambahan lagi aroma cumin amat memukau selera bagi yang tak lalu nk makan nasi. Semasa panas- panas selepas keluar ayam dari oven tu, anda cepat-cepat removekan oven bag letakkan ayam di atas pinggan/dulang hidangan, taburkan dengan sedikit sea salt serta serbuk cumin dan belag/prtong kepada dua bahagian dan makanlah dengan roti pita arab..



ARABIC GRILL CHICKEN MY WAY
1 ekor ayam- dicuci bersih, rendam ayam dengan air yang dicampur1 /4 cawan cuka selam 10-15 minit dan tapis/keringkan airnya

Bahan Perap
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Arabic mixed spice
Serbuk lada hitam
Serbuk cumin
Serbuk corainder
Serbuk bawang putih
1 biji lemon diperah ambil jusnya
Serbuk paprika
Dry oregano
Fresh rosemary leave- ditumbuk halus dan dicampur dengan olive oil

1 labu bawang putih
1-2 biji bawang besar (small size-jangan dipotong)
Baby potatoes secukupnya (dibersihkan dan dicucuk sedikit dengan garfu)
1 batang carrot di potong kasar-jika suka
1 biji capcicum dipotong 4

1. Campurkan kesemua bahan perap di dalam Oven Bag kecuali olive oil yang ditumbuk dengan rosemary dan masukkan ayam.
2. Gaulkan bahan perap sehingga sebati, luar dan dalam ayam tu.
3. Masukkan rosemary olive oil dan lumurkan rata luar dan dalam, ayam,
4. Masukkan kentang, capsicum, carrot, bawang merah dan bawang putih, gaul sebati.
5. Apabila sayur sebati bersama rempah ratus ambil bawang dan capsicum, sumbatkan ke dalam ayam kemas- kemas.
6. Ikat kaki ayam kemas- kemas supaya bawang dan capsicum tak keluar.
7. Simpan ayam di dalam peti sejuk dan biarkan terperap selama beberapa jam atau semalaman sebelum dibakar dalam oven.
8. Sebelum bakar ayam, ikat Oven Bag kemas- kemas dengan pengikat khas dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 30-45 minit pada suhu 200C. 
Selamat mencuba.
Link untuk mayonise :- http://lydiahoney2003.blogspot.com/2013/05/homemade-arabic-garlic-mayonnaise.html

 

Note:- Selepas ayam masak, keluarkan dari plastik (Oven Bag), taburkan pada ayam dengan sea salt dan serbuk cumin. Belah ayam kepada 2 dan sedap dihidangkan panas- panas bersama garlic mayo serta mokhalal(jeruk timun/jeruk carrot) dan roti pita arab. 






Tuesday, May 14, 2013

RAINBOW CAKE CREAM CARAMEL step by step


Arrgggghhhhh...kek dah cun..karamel pon dah cun tapi salah loyang, terletak dalam loyang rendah maka berbakilah adunan kaler maler kek ku (boh dlm kap kek bako jer..).. huhu..
I learn from mistake..konon loyang baru tak terpikir la otak ni..bukan pestaim buat tapi dah berkali- kali.. tapi puas hatilah sebab lapisan puding kat atas tetap menawan dan tebal..itu yg nak pon.. teksture kek dan kemanisan dah ok kali ni .. hepi sangat bila kita buat orang puji dan suka rasa nak buat lagi..ngeeeee... Papepon tengok sendirilah kejadiannya ngancam tak? walaupon kek dan puding sama tinggi yang pasti jadi dan sedap serta licin..alhamdulillah ya Rab! Meh tengok my versi ni..
Rainow Cake Cream Caramel Step by Step-Loyang 8 inci / 20cm (yg sepatutnya ya)

Untuk Gula Hangus:
2 sudu besar gula (jangan boh banyak gula nanti itam cream caramel tak cantik)
11/2 camb air paip
Masukkan gula di tengah loyang kek  bersama air.Panaskan dengan api perlahan di atas dapur. Biarkan sehingga gula cair dan bewarna perang dan tidak perlu di kacau. Bila semua gula sudah hancur tutup api dan ratakan air gula memenuhi dasar loyang. Ketepikan dan sediakan pula adunan puding. 
karamel ni akan mengeras, biarkan jer kerana gula ini akan cair apabila di bakar bersama dengan adunan puding dan kek nanti.

Bahan-bahan untuk Puding :-
400ml susu cair Carnation
3 biji kuning telur (Putih telur terus boh ke dalam mangkuk pengadun/lain untuk meringue)
2 biji telur (Lydia pakai grade A)
110 gram gula castor
1 sudu kecil esen vanila
Asingkan 3 biji putih telur dan kuning telur. 
Masukkan 3 kuning telur di dalam mangkuk dan 3 biji putih telur ke dalam mangkuk pengandun/lain untuk meringue nanti yer..
Masukkan 2 biji telur ke dalam mangkuk telur kuning. 
Satukan telur dan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk besar, kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih sebab kalau berbuih cream karemal akan bersarang mcm kek sarang lebah gula hangus lak.Bila semua sebati, tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi, bila masuk je bancuhan puding ni PLEASE jangan panik kalau dengar bunyi krek seperti kaca pecah.Ketepikan dulu adunan ini.
Now sediakan pula lapisan untuk kek.

Bahan-bahan untuk Kek/ Adunan 1 (Meringue)6 biji putih telur ( 3 biji putih telur dari bahan puding + dgn 3 biji putih telur baru)50 gram gula castor1 camt cream of tar tarPukul putih telur sehingga berbuih.Masukkan cream of tar tar dan masukkan gula castor sedikit demi sedikit hingga hais kesemuanya (dalam 3-4 kali).Pukul lagi dengan speed tinggi sehingga kental dan bertanduk, kalau tonggeng mangkok ni ianya tak tumpah, ketepikan. 
Guna mixer yang sama tak yag rajinkan diri nak basuh and lap terus buat adunan 2 (kek) 

Adunan  2 (kek)
3 biji kuning telur ( kuning telur dari bahan meringue tadi)
130 ml air
50 ml minyak masak
60 gram gula castor
140 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan.Pukul kuning telur dan minyak masak sehingga putih dan gebu.
Masukkan air serta gula castor dan pukul lagi sehingga kembang.
Offkan mixer, kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, kacau perlahan- lahan dengan senduk kayu/ spatula secara kaup balik sehingga semua sebati.
Masukkan 1/4 adunan 1/meringue ke dalam adunan 2/kek. 
Kaup balikkan perlahan-lahan, kemudian masukkan 1/2 lagi adunan 1/merigue kacau rata secara kaup balik dan ulangi sehingga habis adunan 1/ merigue.

Bahagikan adunan kepada 4 bahagian sama banyak (+- 150g per mangkok).
Warnakan dengan warna pilihan anda.
Sudukan ke dalam loyang puding tadi. 
Adunan kek ni akan terapung dan berlari- lari sikit, anda kejarlah ia sebaik mungkin....bila dah 1/2 adunan dimasukkan baru ianya stabil tak HYPERAKTIF lagi. .hihihi
Cara nk mencantikkan belang :-
1st layer = 4 camb ijau > 4 camb kuning di tengah adunan ijau >  4 camb Pink di tengah adunan Kuning  dan 4 camb Pepel,  ulangi step 4 camb ni untuk semua warna 2 kali yer.
2nd layer=  3 camb ijau > 3 camb kuning di tengah adunan ijau >  3 camb Pink di tengah adunan Kuning  dan 3 camb Pepel,  ulangi step 3 camb ni untuk semua warna 2 kali gak.
3rd layer= 2 camb ijau > 2 camb kuning di tengah adunan ijau >  2 camb Pink di tengah adunan Kuning  dan 2 camb Pepel,  ulangi step 2 camb ni untuk semua warna 2 kali gak.
4th layer 1 camb ijau > 1 camb kuning di tengah adunan ijau >  1 camb Pink di tengah adunan Kuning  dan 1 camb Pepel,  ulangi step 1 camb ni untuk semua warna sehingg abis.


On kan oven 180C dan panaskan air hingga mendidih.
Masukkan loyang kek ni ke dalam 1 loyang lain yang lebih besar sedikit darinya, masukkan air panas dalam loyang 1 satu yang besar dan masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan tadi, letak di rak yang paling bawah. 
Cara ni dipanggil double boiler atau bain marie selama 50 minit atau sehingga kek dan puding masak. 
Ckeck ler air tu sesekali yer jangan sampai kering kontang pulak.
Cara nak uji kek anda masak ke tak dengan mencucukan tengah kek sengan pencungkil gigi, kalau keluarnya bersih maka in shaa Allah amsak masak ler kek tu. 
Setelah masak keluarkan dan biarkan kek di dalam oven yang kita dah off kan switch tadi selama 10 minit atau sehingga keliling kek lekang dari loyang.
Keluarkan dan terbalikkan ke atas pinggan hidangan, kek ni akan turun mengelongsor sendiri.
Segera lap lebihan air gula yang meleleh dan di atas puding secara perlahan dan berhati-hati dengan kitchen tissue supaya kek tidak basah dan comot rupanya. 
Masukkan dalam peti sejuk, paling kurang 1-2 jam sebelum nak hidangkan.
Potong kek semasa kek betul- betul sejuk ok, kek ni sedap di makan selepas disejukkan di dalam peti sejuk. 
Selamat mencuba dab menjamu selera.

Monday, May 13, 2013

BLUEBERRY CHEESE TART STEP BY STEP MY LAZY WAY..

Sejak minggu ni Fb orang dok tayang cis tat jer teringin sangat maka gagahkan diri buat walaupon malas menebal dalam diri, tapi kali ni alhamdulillah I have tektik dan teknik yang dapat memantu kita semua telah Lydia dengan baik hatinya kongsikan di sini, dengan acuan yang amat terhad Lydia buat on and off bayangkan acuan ada 18 bijik nak siapkan memang bercinta giler.. tapi dek kerana semangat nk makan maka TERPAKSALAH JUA KU UNDURKAN KEMALASAN tu dan jadiklah.. Dah buat hubby balik nak makan siap cite ngan adik dia..past tu adik dia tak paham menatang apa tu cis tart sebab Lydia tak tahu arab panggil apa, maka disuruhnya Lydia whatsapp kan gambonyer..nampa gambo kata dia suka, paham la tu nak. Hehehehe..sebab dia mak buyong lydia bagi cikit kalau tak sowi..dah ler tu si adik ipo ni canang kat kakaknyer pulak maka kakak lak nak.. Haiya abis la tark den ni.. tak pe lah rezeki kan..
Berbalik pada N3 ni lydia sharekan cara cepat lagi malas car nk buat crust supaya cepat abis dan tak perlu banyak masa kat dapo nak kemas atau ersihkan perkakasan. Pergah baca ni pon U olls tahu betapa MALASNYA Lydia kan but alhamdulillah ianya cepat dan senang amat sesuai kalau nak berbisnes tu..


Blueberry Cheese Tart
Tart Crust:-
200g mentega/majerin sejuk (lydia boh 50-50..butter & magrine)
80g gula ising
1 biji telur
400g tepung gandum
1 cmt vanilli powder
1/4 cawan susu tepung
       

Masukkan tepung, serbuk vanili dan susu tepungke dalam manggkuk adunan, gaul rata. 
Add butter dan marjerin sejuk dan ramaskan sehingga menjadi macam bread crumbs dengan menggunakan hujung jari atau kalau trajin nk basuh perkakasan boh dalam food processor just on & off sampai crumle.
Dalam mangkuk kecil, pukul sedikit telur hingga sebati dan amsukkan ke dalam adunan tepung yang bercrumble ni, gaul/ramas adunan sehingga mendapat tekstur doh yang lembut. 
Doh yang lembut ni dimasukkan ke dalam plastik dan simpam selama 1/2-1 jam ke dalam peti sejuk.
Balut 1 acuan mini tart ngan plastik kemas- kemas terutama bottom acuan.
Ambil doh dan bulat- bulatkan sebesar telo puyuh dan letakkan di tengah- tengah acuan mini tart dan rekan dengan jari sikit supaya terletak. 
Ambil acuan yang dah dibalut dengan plastik tadi dan tekankan ke dalam acuan tat mengikut tahap ketebalan yang anda suka.
Kemaskan doh di dalam dan tepi acuan supaya menawan.
Cucuk bahagian dasar adunan supaya pastri tidak mengembang dalamnya. 
Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit/hingga masak. 
Masak lebih lama untuk oven tanpa turbo fan. K
eluarkan dari acuan dan sejukkan. 
Simpan dlm air tight container sehingga diperlukan.
NOTE:- Lydia dapat dalam 70++ pcs ikut saiz acuan serta ketebalan crust anda gak yer!

Inti Cheese Tart:-
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla
Jem blueberry secukupnya- lydia boh blueberry yang ada seketoi2 buah tu, bila makan terasa gigit buah sikit, tambah kepoweraannya..hihi
Pewarna jika suka (kali ni hiasan atas lydia guna kaler pepel selalu boh jem jer kat atas tu)

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik atau mencair.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. 
Putar lagi hingga sebati dan creamy/ berkilat jangan terlebih putar nanti ia terlalu cair dan tak cantik bila kita letak dalam shell sebab dia flat tak membolat/membuncit.
Jangan sekejap sangat pulak nanti dia tak licin tak cantik jugak! jadi yang sedang- sedang saja OK!.
Masukkan jem filling ke dalam piping beg dan picitkan sedikit di crust. 
Gunakan kaedah yang sama untuk letakkan cis filing tadi, iaitu masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing bluebaerry dalam shell tadi. 
Letak/picit penuh supaya ia cantik membuncit masa bako nanti, kalu kedekut boh sikit ler..hihihi.
Kemudian boleh lah kita mulakan proses untuk melorek atas cheese tat tadi.(Lydia tinggalkan beberapa sudu cream cis tadi dan titikan kaler pepel)
Lorek lah ikut creativiti dan imiginasi anda.
Selamat mencuba dan menjamu selera..


NASI GORENG USA KUWAIT II

Salam bersiaran semua..buat lagi nasik goreng USA ni memang sempoi sedap dan senang walaupon nampak macam renyah sebab kena masak lauk dan nasik in 1 time. Bagi yang kat Malaysia oder jer dah sampai but bagi kami perantau ni kenalah buat sendiri kalau tak memendam rasa jer la. Buat nasik ni atas permintaan my hubby dia suka our fried rice asal tak pedas, taka ada belacan atau bilis..huhuu.. Dia mintak nasik goreng ayam dek kerana malas nk potong ayam sedangkan daging dah dipotong maka inilah hasilnya..sila jamu mata dan kalau rajin cubalah ya sahbati..

NASI GORENG USA KUWAIT II
2 mangkuk nasi
2 ulas bawang putih ~ diketuk
1 biji bawang besar ~ dimayang
1 camt cili kisar -* tak letak sebab tak makan pedas, gantikan paprika powder
1 camb sos tiram- tak letak sbb abis, lydia gantikan nagn kicap pekat
1 cawan mix vegetable
Garam secukup rasa

Sedikit minyak masak
swdikit minyak bijan.

Tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan bawang besar dan cili kisar/paprika dan goreng sehingga garing.
Masukkan sos tiram/kicap pekat dan mix vegetable, gaul sebati. 

Masukkan nasi dan gaul sehingga rata.
Perasakan masinnya dan masukkan minyak bijan, gaul rata.

Matikan api dan bolehlah nak makan.

Bahan Daging masak merah
300gm daging - direbus bersama pewarna merah hingga empuk dan hiris nipis  
2 ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang besar - didadu halus
1 biji bawang besar - di hiris bulat dan tebal untuk hiasan
1 biji lada besar hijau -di potong serong
1 camt cili kisar* Lydia gantikan paprika
1 camt tomato paste

1 camt halia pste/tumbuk halus
2 sudu besar sos tiram
1/3 camt black pepper powder
Garam secukup rasa
Sedikit minyak.
daun limau purut

1-2 batang serai diketuk sedikit

Tumis bawang putih hingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan biarkan seketika sehingga cili masak/pecah minyak.

Masukkan tomato paste, serai, daun limau purut dan halia paste, goreng sebentar.
Masukkan daging dan biarkan sehingga air daging kering dan mesra.
Masukkan sos tiram, lada besar dan lada hitam, gaul sebati.
Akhir sekali masukkan bawang besar, rasakan masin, manis dan masamnya, biarkan bawang yang di potong tadi sedikit layu dan angkat.
Hidangkan bersama nasi, telur mata kerbau, tomato, timun dan kuah sup 0' jika suka


 

Sunday, May 12, 2013

KEK PUDING KARAMEL PADDLE POP

Mula-mula tengok kek karamel rasa macam susah je nak buat. Nampak complicated tapi sebenarnya senang sahaja. Kepada yang ingin mencuba tak perlu fikir panjang terus je buat, Insyaallah kalau baca dan ikut resepi mesti jadi punya..tengok Lydia yg 0 baking buat sekali terus menjadi. Kek ni menjadi kegemaran me and my in law sbb 2 in 1 serta cantik. Kek ni Lydia dah buat raya haji tahun lepas ni baru kelua resepi ..huhuhu..dasar Rajin kan?

KEK PUDING KARAMEL PADDLE POP
(A)Gula Hangus- 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan, biar gula hancur & perang.Ketepikan.
(B) Bahagian Atas
1/2 tin susu cair FN (200ml)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
(C) Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk@butter cair
(D) Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2,nti x jd karamelnya. Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi, ketepikan. Pukul bahan (C) *guna senduk je, ketepikan.Pukul (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati. Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B) Selang seli warna, letak ditengah2 loyang. Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C . Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi. Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.