Ayam Tandoori versi goreng yang sangat sedapp dari Ayu S'pore. Walaupun versi goreng tapi for me la masih macam not much difference dengan yang bakar, but of cos bakar more healthy and less fat. Sebelum ni memang selalu baut versi bakar dan rempah ratusnya tak lari sangat dari Ayu,cuma bezanya goreng dan Ayu add daun pudina, sos tiram dn mentega but Lydia tak letak..yang lain sama jer. Lunch tadi lydia buat my versi + Versi Ayu gak cuma tak letak mentega, sos tiram dan susu ja.. Rasanya stay sama kot hehehe. Shukran Ayu for sharing recipe dan Lydia buat for lunch tadi, hidangan bersama marag( sos arab) dan arabic white rice..sedap:)).
Jom layan resepinya..
AYAM TANDORI versi GORENG
1 ekor ayam – potong kecil supaya cepat masak dan garing
Rempah ratus:-
1 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 camt serbuk kunyit*
1/4 cmt serbuk cili (nak pedas letak lebih ler..)*
1 cmt serbuk lada sulah*
1 cmt serbuk jintan manis*
1 cmt serbuk jintan putih*
1 cmt serbuk ketumbar*
1 cmt serbuk kulit kayu manis*
1/2 cmt serbuk buah pelaga*
1/2 cawan fresh plain yogurt*
1 cawan chopped fresh corainder leave*
1/2 cawan chopped fresh mint*
2 camb olive oil*
garam +serbuk perasa secukup rasa*
sedikit pewarna kuning*
sedikit pewarna merah*
1/2 biji lemon-ambil jusnya
daun kari
minyak untuk menggireng terendam
Perapkan ayam bersama jus lemon.
Blend kesemua bahan-bahan* hingga hancur dan sebati.
Dalam plastik beg yang bersih tuangkan bahan kisar dan perapkan semalaman dalam peti sejuk.
Keluarkan dari peti sejuk 30 minit sebelum mengoreng.
Goreng dalam minyak yang panas bila hampir 1/4 masak masukkan daun kari dan goreng sedikit bersama ayam.
Bila ayam dah masak, angkat dan toskan pada kitchen towel dan hidangkan dengan nasi kegemaran anda atau roti..mahupun diratah begitu saja.
Selamat mencuba dan menjamu selera..
This Blog dedicated to all viewers to share and try my recipes, to enjoy MY HOMEMADE cooking and baking from Middle East 2Ur house to all food lovers. 10Q very much 2all because viewing my BLOG, HAVE A FUN and PLEASE COME AGAIN. Shukran Jazilan.
Wednesday, February 08, 2012
Tuesday, February 07, 2012
BERYANI KOFTA ARABI
Kalau nak masak apa-apa jenis nasi beryani memang kena SABAR dan lepas tu pulak banyak jugak la kerja nak mencuci kat dapo tu tapi insha'Allah hasilnya berbaloi..
BERYANI KOFTA ARABI
KOFTA ARABI
500g minced lamb/beef
2 labu bawang besar-didadu kecil
4 ulas bawang putih-ditumbuk lumat
1 camt dry mints
1 camt cumin powder
1/2 camt black pepper powder
1 camt garam (+-)
1/2 camt coriander powder
1 biji fresh tomato (besar)-dimesin tanpa air
1/2 cawan parsley fresh-cincang halus
1 camt plain yogurt
2 camb olive oil
Campurakan semua bahan dan gaul dengan tangan hingga sebati.
Rehatkan selama 15-30 minit.
Dengan tangan yang basah, ambil adunan dan roll into balls mengikut size yang anda suka dan bentukan sedikit bujur.
Ulangi proses ini dan ulangi hingga habis.
pansakan non stick pan dan masak kofta hingga golden brown kedua belah dengan api yang perlahan dan ketepikan.
Note:- Jangan risau kalau tak masak kat dalamnya sebab nanti akandimask masak sekali lagi.
NASI BERYANI
2 cawan basmathi- cuci, rendam dengan air garam selama 1 jam dan toskan.
2 camb ghee*
3 camb minyak masak*-panaskan bersama hingga cair
2 biji bawang besar-dipotong julient**
segengam biji gajus**
segengam kismis-direndam selama 10 minit (tak letak-habis stock)***
1 camb garam masala
1 camb rempah kurma
1/2 camt cumin powder
1/2 camt corainder powder
1/4 cmt cili powder (nk pedas letak lebih)
1/2 cmt blabk pepper powder
1/2 cmt serbuk kunyit
1 kuntum bunga cengkih#
1 batang kulit kayu manis#
3 kuntum bunga lawang#
2 biji cardamom#
1 inci halia***
2 ulas bawang putih***
1 biji bawang besar***-dikisar bersama dan dicampur bersama rempah kurma, garam masala, cili powder, cumin powder, corainder powder, black pepper powder dan serbuk kunyit untuk dijadikan pes pekat.
2 biji fresh tomato-dipotong 4
1/2 cawan plain yogurt
1 cmt serbuk pewarna kuning + 1/2 cmt air mawar
1/2 cawan daun pudina-potong kasar
1/4 cawan corainder leave-potong kasar
air secukupnya
Masak air hingga mendidih dan rebuskan basmathi hingga 1/4 masak, toskan dan ketepikan.
(Sementara menunggu nasi 1/4 masak..masak kuah beryani..)
Dalam periuk panaskan minyak masak* bersama ghee*.
Goreng bawang besar** hingga light golden brown.
Masukkan kismis** serta gajus*** dan goreng hingga golden, ketepikan.
Keluarkan separuh minyak baki gorengan tadi dan tumiskan bahan# hingga wangi.
Masukkan pes bahan kisar+rempah dan tumis lagi hingga pecah minyak sedikit dan masukkan fresh tomato dan bisrakan hingga tomato layu.
Masukkan kofta dan sedikit air(+-1/2C), teruskan memasak hingga kuahnya separuh pekat.
Masukkan yogurt, daun pudina dan corainder leave.
Masak sebentar dalam 1-2 minit, matikan api dan ketepikan sebentar.
Dalam periuk lain, tuang sedikit saja minyak+ghee (baki gorengan tadi),
susunkan kofta di dasar periuk berserta kuah beryani dan lapiskan permukaan kofta+kuah dengan nasi yang di rebus 1/4 masak tadi.
Taburkan bahan gorengan bersama sedikit daun pudina dan fresh corainder (jika suka).
tuangkan baki minyak dan pewarna+air mawar di permukaan nasi.
Tutup periuk kemas dengan aluminium foil dan tudung periuk.
Tanak seperti biasa dengan api yang perlahan hingga nasi masak, lebih kurang 15-20 minit dan matikan api.
Biarkan 5 minit, JANGAN dibuka penutupnya.
Selepas 5 minit buka penutup periuk/ aluminium foil dan gemburkan sedikit permukaan nasi AWAS jangan terlebih gembur sampai ke dasar periuk.
Tuangkan dalam dulang atau pinggan hidangan dansedia untuk dihidangkan dengan salad atau yogurt..
Selamat mencuba
Note:-Lydia hidangakan dengan yogurt saja..
YOGURT
1 cawan plain yogurt
1 biji tomato-didadu kecil
1 biji timun-didadu kecil
1 camb fresh parsely-cincang halus
1 camb fresh mint-cincang halus
1 ulas bawang putih-tumbuk lumat
garam dan black pepper secukup rasa
Campurkan semua bahan di atas dan simpan dalam peti sejuk sehingga tiba waktu nak hidang.
Note:- Elok makan Bryani dengan yogurt ni sebab senang nak digest makanan kita yang oily ni..:))
BERYANI KOFTA ARABI
KOFTA ARABI
500g minced lamb/beef
2 labu bawang besar-didadu kecil
4 ulas bawang putih-ditumbuk lumat
1 camt dry mints
1 camt cumin powder
1/2 camt black pepper powder
1 camt garam (+-)
1/2 camt coriander powder
1 biji fresh tomato (besar)-dimesin tanpa air
1/2 cawan parsley fresh-cincang halus
1 camt plain yogurt
2 camb olive oil
Campurakan semua bahan dan gaul dengan tangan hingga sebati.
Rehatkan selama 15-30 minit.
Dengan tangan yang basah, ambil adunan dan roll into balls mengikut size yang anda suka dan bentukan sedikit bujur.
Ulangi proses ini dan ulangi hingga habis.
pansakan non stick pan dan masak kofta hingga golden brown kedua belah dengan api yang perlahan dan ketepikan.
Note:- Jangan risau kalau tak masak kat dalamnya sebab nanti akan
NASI BERYANI
2 cawan basmathi- cuci, rendam dengan air garam selama 1 jam dan toskan.
2 camb ghee*
3 camb minyak masak*-panaskan bersama hingga cair
2 biji bawang besar-dipotong julient**
segengam biji gajus**
segengam kismis-direndam selama 10 minit (tak letak-habis stock)***
1 camb garam masala
1 camb rempah kurma
1/2 camt cumin powder
1/2 camt corainder powder
1/4 cmt cili powder (nk pedas letak lebih)
1/2 cmt blabk pepper powder
1/2 cmt serbuk kunyit
1 kuntum bunga cengkih#
1 batang kulit kayu manis#
3 kuntum bunga lawang#
2 biji cardamom#
1 inci halia***
2 ulas bawang putih***
1 biji bawang besar***-dikisar bersama dan dicampur bersama rempah kurma, garam masala, cili powder, cumin powder, corainder powder, black pepper powder dan serbuk kunyit untuk dijadikan pes pekat.
2 biji fresh tomato-dipotong 4
1/2 cawan plain yogurt
1 cmt serbuk pewarna kuning + 1/2 cmt air mawar
1/2 cawan daun pudina-potong kasar
1/4 cawan corainder leave-potong kasar
air secukupnya
Masak air hingga mendidih dan rebuskan basmathi hingga 1/4 masak, toskan dan ketepikan.
(Sementara menunggu nasi 1/4 masak..masak kuah beryani..)
Dalam periuk panaskan minyak masak* bersama ghee*.
Goreng bawang besar** hingga light golden brown.
Masukkan kismis** serta gajus*** dan goreng hingga golden, ketepikan.
Keluarkan separuh minyak baki gorengan tadi dan tumiskan bahan# hingga wangi.
Masukkan pes bahan kisar+rempah dan tumis lagi hingga pecah minyak sedikit dan masukkan fresh tomato dan bisrakan hingga tomato layu.
Masukkan kofta dan sedikit air(+-1/2C), teruskan memasak hingga kuahnya separuh pekat.
Masukkan yogurt, daun pudina dan corainder leave.
Masak sebentar dalam 1-2 minit, matikan api dan ketepikan sebentar.
Dalam periuk lain, tuang sedikit saja minyak+ghee (baki gorengan tadi),
susunkan kofta di dasar periuk berserta kuah beryani dan lapiskan permukaan kofta+kuah dengan nasi yang di rebus 1/4 masak tadi.
Taburkan bahan gorengan bersama sedikit daun pudina dan fresh corainder (jika suka).
tuangkan baki minyak dan pewarna+air mawar di permukaan nasi.
Tutup periuk kemas dengan aluminium foil dan tudung periuk.
Tanak seperti biasa dengan api yang perlahan hingga nasi masak, lebih kurang 15-20 minit dan matikan api.
Biarkan 5 minit, JANGAN dibuka penutupnya.
Selepas 5 minit buka penutup periuk/ aluminium foil dan gemburkan sedikit permukaan nasi AWAS jangan terlebih gembur sampai ke dasar periuk.
Tuangkan dalam dulang atau pinggan hidangan dansedia untuk dihidangkan dengan salad atau yogurt..
Selamat mencuba
Note:-Lydia hidangakan dengan yogurt saja..
YOGURT
1 cawan plain yogurt
1 biji tomato-didadu kecil
1 biji timun-didadu kecil
1 camb fresh parsely-cincang halus
1 camb fresh mint-cincang halus
1 ulas bawang putih-tumbuk lumat
garam dan black pepper secukup rasa
Campurkan semua bahan di atas dan simpan dalam peti sejuk sehingga tiba waktu nak hidang.
Note:- Elok makan Bryani dengan yogurt ni sebab senang nak digest makanan kita yang oily ni..:))
Monday, February 06, 2012
MANGO CHIFFON CAKE
MANGO CHIFFON CAKE
Source:- Wendy but I change from Orange to Mango flavour
(A)
115ml manggo pulp
4 egg yolks
75ml corn oil
80gm sugar
150gm flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp vanilla
(B)
4 egg whites
90gm sugar
1/8 tsp cream of tartar
Combine egg yolks, oil, mango pulp and sugar, mix well.
Sift flour with baking powder and put into egg yolk mixture.
Stir in vanilla essence and set aside.
Place egg whites into a clean bowl and beat on low speed until it froths. Add in cream of tartar and continue to beat at high speed until soft peaks. Put in sugar at 3 intervals and beat until stiff peaks, lift up beaters. It's stiff, very stiff and pointy but the peaks are fat, not short and thin.
If they are short and thin, you have overbeaten them, and you cake might fall out from the pan when you overturn it..
Put in 1/4 of egg whites into egg yolk mixture, fold the egg whites into the batter and repeat step till finish.
Pour the whole of batter onto remaining egg whites and fold well.
DON'T stir, must fold.
Pour into a (22 or 25cm) ungreased clean tube pan.
Lightly shake it left and right to level cake and bake in a preheated oven at 170/180C for 40 minutes.
Invert pan immediately after removing from oven.
Leave cake to cool down totally this way/ Overturn the cake.
Source:- Wendy but I change from Orange to Mango flavour
(A)
115ml manggo pulp
4 egg yolks
75ml corn oil
80gm sugar
150gm flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp vanilla
(B)
4 egg whites
90gm sugar
1/8 tsp cream of tartar
Combine egg yolks, oil, mango pulp and sugar, mix well.
Sift flour with baking powder and put into egg yolk mixture.
Stir in vanilla essence and set aside.
Place egg whites into a clean bowl and beat on low speed until it froths. Add in cream of tartar and continue to beat at high speed until soft peaks. Put in sugar at 3 intervals and beat until stiff peaks, lift up beaters. It's stiff, very stiff and pointy but the peaks are fat, not short and thin.
If they are short and thin, you have overbeaten them, and you cake might fall out from the pan when you overturn it..
Put in 1/4 of egg whites into egg yolk mixture, fold the egg whites into the batter and repeat step till finish.
Pour the whole of batter onto remaining egg whites and fold well.
DON'T stir, must fold.
Pour into a (22 or 25cm) ungreased clean tube pan.
Lightly shake it left and right to level cake and bake in a preheated oven at 170/180C for 40 minutes.
Invert pan immediately after removing from oven.
Leave cake to cool down totally this way/ Overturn the cake.
STUFFING ZUCCHINI
STUFFING ZUCCHINI (koosa mahshi)
15 pieces Baby zucchinis
1 Large onion-finely chopped*
2 tbsp Virgin olive oil*
1/2 tsp cinnamon powder*
3oog minced lamb*
1C Egyptian rice-wash, soak and drain*
1/4C Fresh coriander-finely chopped*
1/2C onion spring-finely chopped*
1/2 tbp dried mint*
1/2 tsp arabic mived spices
Salt & pepper to taste*
1 cube MAGGI stock-crushed
500ml Water
2-3 tbsp Tomato paste
Add all* and mix well until combined.
Core each baby zucchini and stuff then with the lamb mixture.
Arrange baby zucchinis in a deep casserole.
Add water, MAGGI cube and tomato paste.
Cover and simmer over the low heat for 30-45 minutes or until baby zucchinis are almost cooked.
Serve with green salad and plain yoghurt.
Note: Zucchini provide useful amounts of the vitamin folic acid and potassium.
http://lydiahoney2003.blogspot.com/2011/05/stuffing-zucchini-koosa-mahshi.html
15 pieces Baby zucchinis
1 Large onion-finely chopped*
2 tbsp Virgin olive oil*
1/2 tsp cinnamon powder*
3oog minced lamb*
1C Egyptian rice-wash, soak and drain*
1/4C Fresh coriander-finely chopped*
1/2C onion spring-finely chopped*
1/2 tbp dried mint*
1/2 tsp arabic mived spices
Salt & pepper to taste*
1 cube MAGGI stock-crushed
500ml Water
2-3 tbsp Tomato paste
Add all* and mix well until combined.
Core each baby zucchini and stuff then with the lamb mixture.
Arrange baby zucchinis in a deep casserole.
Add water, MAGGI cube and tomato paste.
Cover and simmer over the low heat for 30-45 minutes or until baby zucchinis are almost cooked.
Serve with green salad and plain yoghurt.
Note: Zucchini provide useful amounts of the vitamin folic acid and potassium.
http://lydiahoney2003.blogspot.com/2011/05/stuffing-zucchini-koosa-mahshi.html
SUP TULANG ALA SIAM
My favourite sup..ala-ala tomyam tapi bukan tomyam..masam- masam gitu look like sup ekor kot:)))..Kalu suka pedas leh ketuk cili padi taruk dalam sup banyak- banyak, kalu demam sure kebah... Memang kemeran kegemaran Lydia sedari di Malaysia dolu- dolu dan selalu buat..Resepi dapat dari mana? Hahahahhaaa..tak tahu dari otak sendiri sesedap rasa. Buat untuk lunch ari ni dan Mr. Hb makan stuffing zuchini/koosa mahashi jer.
Wah!!! betul betul terangkat lah sup ni!!!! Cewah puji sendiri, kalau kita tak puji sapa nak puji..my Mr hb kat umah memamg tak mau makan punya..
Jom layan resepinya kat bawah!!! try tau…. jangan tak try……..
SUP TULANG ALA SIAM
1kg tulang lembu - dipotong sederhana besar
3 batang serai - dititik
1 inchi halia - diketuk sikit
1 inchi lengkuas - diketuk sikit
2 biji tomato - dibelah 4
2-3 helai daun limau purut
air secukupnya
Garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
2 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 batang kayu manis*(tumis)
6 biji bawang merah- dimayang halus
3-4 ulas bawang putih - didadu halus
cili padi(jika suka)
1 camt serbuk lada hitam**
1 camb serbuk ketumbar**
1 camt serbuk jintan kasar**
1 cmt serbuk jintan halus**(**dikisar halus)
2 labu bawang besar - dipotong bulat
2 biji kentang sederhana besar di kupas kulit dan dipotong 6
1 batang carrot di potong ikut suka
Hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng, untuk hiasan
Bersih tulang dan toskan.
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas, halia, daun limau purut dan bahan kisar halus hingga harum.
Masukkan tulang, gaul rata dan biarkan selama 5minit.
Masukkan air dan rebus sehingga tulang empuk (guna presure cooker jer).
Masukkan kentang dan carrot, bairkan hingga empuk.
Masukkan garam secukup rasa dan secubit masukkan tomato,serta bawang besar (kalau suka boleh masukkan cili api yang diketuk sedikit) renehkan selama 2 minit lagi dan matikan padi.
Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedia untuk dinikmati dan juga enak dihirup begitu saja..
Note:- Kalau nak masam add sikit perahan lemon jus.
Wah!!! betul betul terangkat lah sup ni!!!! Cewah puji sendiri, kalau kita tak puji sapa nak puji..my Mr hb kat umah memamg tak mau makan punya..
Jom layan resepinya kat bawah!!! try tau…. jangan tak try……..
SUP TULANG ALA SIAM
1kg tulang lembu - dipotong sederhana besar
3 batang serai - dititik
1 inchi halia - diketuk sikit
1 inchi lengkuas - diketuk sikit
2 biji tomato - dibelah 4
2-3 helai daun limau purut
air secukupnya
Garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
2 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 batang kayu manis*(tumis)
6 biji bawang merah- dimayang halus
3-4 ulas bawang putih - didadu halus
cili padi(jika suka)
1 camt serbuk lada hitam**
1 camb serbuk ketumbar**
1 camt serbuk jintan kasar**
1 cmt serbuk jintan halus**(**dikisar halus)
2 labu bawang besar - dipotong bulat
2 biji kentang sederhana besar di kupas kulit dan dipotong 6
1 batang carrot di potong ikut suka
Hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng, untuk hiasan
Bersih tulang dan toskan.
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas, halia, daun limau purut dan bahan kisar halus hingga harum.
Masukkan tulang, gaul rata dan biarkan selama 5minit.
Masukkan air dan rebus sehingga tulang empuk (guna presure cooker jer).
Masukkan kentang dan carrot, bairkan hingga empuk.
Masukkan garam secukup rasa dan secubit masukkan tomato,serta bawang besar (kalau suka boleh masukkan cili api yang diketuk sedikit) renehkan selama 2 minit lagi dan matikan padi.
Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedia untuk dinikmati dan juga enak dihirup begitu saja..
Note:- Kalau nak masam add sikit perahan lemon jus.
Subscribe to:
Posts (Atom)